Održan Sajam zapošlјavanja za starije od 50 godina

Nezaposlene osobe starije od 50 godina, koje su sa uspjehom završile obuku za sticanje digitalnih vještina, dobile su priliku da se predstave potencijalnim poslodavcima na Sajmu zapošlјavanja koji je održan 17. juna 2022. godine u Banjoj Luci. Sajam je organizovala Razvojna agencija Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za zapošlјavanje Republike Srpske i agencijom „Spektar“, u okviru projekta “Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba kroz inovativne trening sisteme – eDigistars”.

„Ukupno 24 kandidata završila su sa uspjehom obuku u oblasti digitalnih vještina koju je Razvojna agencija Republike Srpske organizovala tokom maja mjeseca. Cilј obuke, odnosno projekta u okviru kojeg je organizovana, je da omogući lakše zapošlјavanje i samozapošlјavanje ove populacije. Iskustva koja imamo su veoma dobra i vjerujem da ćemo uz podršku našeg resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske ovaj projekat nastaviti provoditi samostalno i kada on formalno bude završen“, istakao je direktor RARS Marinko Đukić.

Dragan Markez, jedan od učesnika obuke rekao je da je uz pomoć stručnih predavača uspio da stekne nova znanja koja će mu omogućiti pronalazak adekvatnog posla.

Slično misli i Edina Đurđević, diplomirani ekonomista, trenutno bez posla.

„Konačno se neko sjetio i ove populacije. Zahvalna sam Razvojnoj agenciji Republike Srpske na prilici da naučim nešto novo. Imali smo dobre predavače i dovolјno vremena da unaprijedimo znanje u digitalnoj oblasti“, rekla je Đurđević.

Branislav Račić, predstavnik firme “Energetik”, koja se predstavila na Sajmu zapošlјavanja, rekao je da ova kompanija ima potrebu za novim radnicima i da su digitalna znanja i vještine dobrodošle za većinu poslova.

„Bavimo se visokogradnjom i proizvodnjom električne energije zbog čega su preduzeću potrebni radnici svih struka. Često sarađujemo sa Zavodom zapošlјavanje Republike Srpske u pronalaženju radnika i vjerujem da među ovim lјudima ima onih koji odgovaraju našim potrebama“, rekao je Račić.

Projekat “Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba kroz inovativne trening sisteme – eDigistars”  počeo je da se provodi 01. jula 2020. godine a predviđeno vrijeme trajanja je 30 mjeseci. Projekat se sufinansira iz sredstava ERDF, IPA i ENI fondova u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. U projektu učestvuje 14 partnera, među kojima je i Razvojna agencija Republike Srpske kao jedini partner iz BiH. Vodeći partner u projektu je Innoskart – IKT klaster (Innoskart Business Development Nonprofit Ltd) iz Mađarske, a ostali partneri u projektu su iz Austrije, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Češke Republike, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Bugarske. Projektni konzorcijum čini i 5 pridruženih strateških partnera iz Mađarske, Ukrajine, Austrije, Češke Republike i Slovenije.