Održan Sajam učeničkog preduzetništva u Sarajevu

Deseti Sajam učeničkog preduzetništva, koji organizuje “Business Innovation Programs” (BIP) održan je u petak, 5.aprila, u Sarajevu.
Na sajmu se predstavilo 120 učeničkih kompanija iza kojih stoji oko 600 učenika i 40 nastavnika srednjih škola iz 16 gradova BiH koji su u protekloj godini prošli kroz program za obuku na polju započinjanja vlastitog posla. Na sajmu su prvi put predstavljene i tri osnovne škole.

Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, BIP, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i mnogobrojni posjetioci. Učesnici sajma, koji je bio takmičarskog karaktera, imali su priliku da izlože rezultate svog jednogodišnjeg poslovanja, da se međusobno uporede, testiraju svoju konkurentnost i prošire mrežu kontakata. Predstavnice Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća učestvovale su u radu žirija koji je imao zadatak da odabere po tri najuspješnije kompanije u kategorijama: najbolji poslovni plan, najbolji štand ili logo i najbolji proizvod ili usluga. Dvije najbolje kompanije u svim kategorijama, prema mišljenju žirija, su “Lami soft” iz Srebrenika i “Sklopi-rasklopi” sa Pala koje su nagrađene učešćem na ljetnom kampu koji će se u junu održati u Sutomoru u Crnoj Gori.