Održan poslovni forum “Porodične firme – stub razvoja ekonomije”

U Banjoj Luci je održan prvi poslovni forum o temi  “Porodične firme – stub razvoja ekonomije” u organizaciji Centra za edukaciju “Pro Eduka”.

– Porodične firme treba da dobiju status koji zaslužuju, jer se ovim firmama u BiH niko ne bavi i ne postoji razvijena strategja kako pomoći vlasnicma da prevaziđu prepreke sa kojima se suočavaju – rečeno je na forumu.

Forum je okupio mnogobrojne privrednike i vlasnike kompanija, predstavnike vlasti i medije koji su razmijenili stavove i predstavili lična iskustva izuzetno uspješnih porodičnih firmi.

Porodične firme u najrazvijenijim zemljama ostvaruju više od 50 posto BDP, stvaraju više od 60 posto zaposlenosti i otvaraju 75 posto novih radih mjesta.

Istraživanje koje je realizovala “Pro Eduka”, a koje je obuhavtilo vlasnike porodičnih firmi u RS, pokazalo je da 64,4 odsto firmi na visoke pozicije ne zapošljava “neporodične” menadžere, kod skoro 50 posto firmi nije poznato ko će biti nasljednik, a 29 posto vlasnika firmi je u ovom trenutku pred penzijom.