Održan godišnji koordinacioni sastanak sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica

Redovan godišnji koordinacioni sastanak sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, Republička agencija za razvoj  malih i srednjih preduzeća održala je juče u Derventi. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra za resor malih i srednjih preduzeća Zoran Savić. Razgovarano je o mogućnostima zajedničke saradnje, naročito u okviru međunarodnih projekata koje provodi RARS.


Učesnici sastanka upoznati su sa mogućnostima projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu“ (faza 2) u čijoj realizaciji učestvuje i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a glavni partneri su Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) i Razvojna agencija Srbije.
– Početkom naredne godine dolaze mentori iz Japana koji će obučiti naše buduće mentore koji će pružati mentorske usluge našim preduzećima. Radi se o savjetodavnim uslugama, od uspostavljanja dijagnoze problema u preduzeću, do iznalaženja zajedničkog rješenja – istakao je direktor RARS Marinko Đukić.
On je pozvao lokalne zajednice i lokalne razvojne agencije da što prije kandiduju najbolje ljude za taj posao kako bi se na vrijeme mogle izvršiti pripreme za obuke budućih mentora.
Đukić je, takođe, govorio o iskustvima prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava startapima i preduzećima u okviru projekta „Challenge to Change“ koji provodi agencija u saradnji sa agencijom SERDA, a koji finansira švedska Agencija za međunarodni razvoj.
– Uskoro će biti raspisan drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fonda ovog projekta i veoma je važno da informišemo naša preduzeća o uslovima i načinu prijave. Organizovaćemo info dane i radionice i tu očekujemo intenzivniju saradnju sa lokalnim zajednicama i lokalnim razvojnim agencijama kako bi što veći broj preduzeća dobio priliku za dobijanje sredstava iz ovog projekta – rekao je Đukić.
Dobru priliku za saradnju on vidi i kod predstojećeg Foruma o internacionalizaciji poslovanja koji 2. i 3. novembra na Jahorini organizuju Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i razvojna agencija Srbije. Centralni dio foruma biće poslovni susreti preduzeća i klastera iz regiona koji se organizuju u okviru Evropske mreže preduzetništva.
– Očekujemo da i lokalne razvojne agencije i lokalne zajednice animiraju što veći broj privrednika sa područja svojih opština i gradova da učestvuju na poslovnim susretima jer je to jako korisno za preduzeća. Na tim poslovnim susretima oni će moći da ponde svoje proizvode i usluge potencijalnim partnerima, pronađu dobavljače i ostvare druge vidove poslovne saradnje sa preduzećima iz čitavog regiona – naglasio je Đukić.
Na sastanku je prezentovana i radionica sa predstavnicima razvojnih agencija, jedinica lokalne samouprave Republike Srpske i Srbije, Razvojne agencije Srbije i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća koja će biti održana u okviru Foruma o internacionalizaciji poslovanja. Razgovaralo se o prijedlozima tema koje bi se razmatrale u okviru radionice a sve s ciljem daljeg unapređenja saradnje i razmjene iskustava.
Bilo je riječi i o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, a predstavljene su i aktivnosti i dobre prakse iz Opštine Derventa, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Ugljevik i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.