Održan drugi sastanak Regionalne fokus grupe za sektor „Moderno stanovanje“

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u okviru aktivnosti u međunarodnom projektu „Adriatic-Danubian Clustering“, organizovala je danas u Banjoj Luci drugi sastanak Regionalne fokus grupe za sektor „Moderno stanovanje“ koju čine predstavnici klastera Drvo Prijedor,  Drvo-klastera Banja Luka, Energetskog klastera Srbac, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, Privredne komore RS i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Tom prilikom prezentovane su dosadašnje aktivnosti sektorske radne grupe „Moderno stanovanje“ zemalja učesnica u projektu, kao i naredne aktivnosti Regionalne fokus grupe iz Republike Srpske.

Predstavnicima klastera podijeljen je Upitnik o menadžmentu klastera/klasterskih inicijativa, kao i obrazac zahtjeva za saradnju za preduzeća koja su članice ovih klastera.

„Adriatic– Danubian Clustering“ je projekat stvaranja klastera na Jadransko-dunavskom području koji se finansira iz sredstava Evropske unije. Vođa projekta je regija Veneto iz Italije, a Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća jedini je partner u ime Bosne i Hercegovine. U projektu učestvuje 13 partnera, iz devet zemalja: Bugarske, Mađarske, Italije, Rumunije i Slovenije, koje su članice Evropske unije i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Opšti cilj projekta je jačanje teritorijalnog marketinga Jadransko-dunavske oblasti u odnosu na druge regije u svrhu razvoja lokalnih ekonomija i njihovih resursa, kreiranjem sektorskog povezivanja pogodnog za nastanak međunarodnih dobavljačkih lanaca i jačanje privlačnosti za strane investicije.
Očekivan krajnji rezultat je uspostavljanje Jadransko-dunavske, uspješne i povezane mreže, kao sredstva za promociju sektorskih lanaca vrijednosti (prošireni međunarodni klasteri) koji rade u stvarnom regionalnom proizvodnom sistemu Jugoistočne Evrope.