Od danas vraćanje cijena proizvoda na nivo od 5.marta

U Republici Srpskoj danas je na snagu stupila uredba Vlade Srpske o vraćanju cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda na nivo koji je zatečen u prometu 5. marta, čime se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama.
Iz Ministarstva trgovine i turizma saopšteno je da je Vlada donijela ovu uredbu kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Republici Srpskoj.
U saopštenju se dodaje da će uredbom biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum.
“Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršiće republički tržišni inspektori i tržišni inspektori u jedinicama lokalne samouprave, a novčane kazne za prekršioce iznose i do 20.000 KM”, navodi se u saopštenju.
Iz Ministarstva trgovine i turizma navode da se mjere neposredne kontrole odnose na sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, na mlijeko i mliječne proizvode, jaja i proizvode od jaja, šećer, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje i svinjsku mast.
Mjere neposredne kontrole odnose se i na maslac, maslo i margarin, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i dječiju hranu za dojenčad i malu djecu, na dodatke ishrani, hranu za posebne medicinske potrebe, hranu pogodnu za lica netolerantna na gluten, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžent za veš, deterdžent za suđe, sapun i sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku /uključujući koncentrisani alkohol/.
U saopštenju se navodi da se mjere neposredne kontrole odnose i na toaletni papir, paste za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, na zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, hirurške maske, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljinu i ostali veš za zdravstveni sistem.

Izvor: SRNA