Obuka kadrova iz oblasti drvoprerade i metalske industrije

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, uz podršku Ambasada Švajcarske u BiH u iznosu od 218.000 KM, podržaće uspostavlјanje regionalnog centra za obuku i obrazovanje odraslih i učenja na radnom mjestu u Milićima. Tim povodom potpisan je i memorandum o razumijevanju.

Za kadrovima iz oblasti drvoprerade i metalske industrije u Milićima, ali i u susjednim opštinama vlada velika potražnja, te je formiranje centra u kojem će se obučavati upravo kadrova iz ovih oblasti privrede od velikog značaja za sve stanovnike ove regije, saglasni su potpisnici memoranduma.

Obuka kadrova biće organizovana u prostorijama Srednjoškolskog centra Milutin Milanković, gdje je od prošle godine upisana i prva generacije učenika iz oblasti drvoprerade.

– Radilo se i radiće se na usavršavanju nastavnih planova i programa, pogotovo kada je u pitanju izvođenje praktične nastave kada je u pitanju šumarstvo i obrada drveta, kao i ostale struke koje su ovim projektom predviđene – kaže Vesna Bogićević, direktorica Centra.

U Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici, Vlasenici i Šekovićima zaposleno je više od 1.500 radnika u drvnoj industriji. Sa ovim regionalnim centrom cjelokupan region dobiće stručne i kvalifikovane kadrove.

– Stvoriće se uslovi za obostranu korist i lokalne zajednice i regije Birač i šire, i srednje škole, i proizvođači sirovina i drvoprerađivača, tako da imamo svi korist – ističe načelnik opštine Milići, Momir Lazarević.

Osim donacije ambasade Švajcarske u iznosu od 218.000 KM, do sada je u nabavku mašina, izgradnju prostorija, i obuku stručnog kadra uloženo oko 300.000 KM sredstava UNDP-a i Vlade Srpske.