Nema privrednog rasta bez čvršće saradnje obrazovanja i preduzeća

Bez čvršće veze srednjeg stručnog obrazovanja i poslodavaca nema privrednog rasta i zapošljavanja – saglasni su učesnici jučerašnjeg sastanka koji je u Banjoj Luci organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u okviru programa „Prilika plus“ koji podržava Vlada Švajcarske, a u saradnji sa Ministarstvom  prosvjete i kulture RS.
Cilj sastanka, koji je poslužio kao uvod u veliku stručnu konferenciju koja će se na jesen održati u Banjoj Luci, bio je da se čuju primjeri dobre prakse i iskustva u povezovanju srednjeg stručnog obrazovanja i privrede iz BiH i regiona.          
Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević očekuje da će ta iskustva pomoći Republici Srpskoj da uvede potrebne promjene u srednje stručno obrazovanje.
– Ključno je povećanje praktične nastave i saradnja veća između privrednika i škola. Svi moramo preuzeti dio odgovornosti za kvalitetniju školu i kvalitetnijeg radnika na radnom mjestu. Moramo napraviti takav sistem da svi iz obrazovanog sistema budu odgovorni za dio posla koji je njihov i koji doprinosi kvalitetu obrazovanja. Mislim da ćemo u tome uspjeti – uvjeren je Malešević.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić smatra da se mora uticati na svršene osnovce da upisuju srednje stručne škole, kako bi se skratio njihov put od završetka školovanja do pronalaženja radnog mjesta. 
Kao jedan od pozitivnih primjera on je naveo grad Prijedor, gdje više nisu tako atraktivni gimnazija, ekonomska i medicinska škola, već mašinska i elektro škola.
– Potrebno je što kvalitetnije provoditi proces praktične nastave kako bi poslodavci dobili što kompetentije svršene srednjoškolce i kako bi privreda postala konkurentnija – dodao je Đukić. 
Menadžer programa „Prilika plus“ Emir Dervišević, predstavio je ovom prilikom platformu u okviru koje Ambasada Švajcarske ulaže sredstva u BiH  naglasivši da je krajnji cilj lakše pronalaženje posla i zadržavanje kvalitetnih radnih mjesta.
– Unapređenjem srednjeg stručnog obrazovanja olakšavamo tranziciju mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada. U taj proces je neophodno uključiti kompanije jer škole nemaju dovoljno sredstava za to – rekao je Dervišević.

      
Od zemalja regiona, Slovenija je napravila najveći iskorak u ovom pogledu pa akteri u BiH vjeruju da će njihova iskustva biti dobra osnova za pozitivne promjene u BiH.
– Mi smo shvatili da stručno obrazovanje ne može egzistirati ako ne povežemo sferu obrazovanja i sferu rada. Mi smo poslodavce uključili u sve faze obrazovanja, planiranje, sastavaljanje nastavnih programa, a dio nastavnog plana se izvodi na verifikovanim radnim mjestima i kod verifikovanih mentora poslodavaca – pojasnio je Elido Bandelj iz Centra za stručno obrazovanje Slovenije.
Dobra iskustva mogla su se čuti i iz Crne Gore, ali i pojedinih škola u BiH koje su već napravile dobre iskorake.