„Naše teglice“ najbolja poslovna ideja u okviru akcelerator pilot programa

Najbolja poslovna ideja u okviru akcelerator pilot programa koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) je „Naše teglice“ – uzgoj i prerada šipka Dušanke Šurlan iz Novog Grada. Tako je juče odlučio stručni žiri u sastavu: Vera Nunič (Tehnološki park Ljubljana), Srđan Ivanković (ICBL) i Maja Knežević (RARS) nakon što je pregledao poslovne planove i prezentacije svih deset poslovnih ideja koje su ušle u finalni dio Izbora za najbolju poslovnu ideju. Najbolju ideju RARS je nagradila novčanim iznosom od 3.000KM. 
“Presrećna sam. Moj rad i trud je prepoznat i nagrađen, a nagradu koju sam dobila uložiću za nabavku opreme za preradu šipka”, rekla je Dušanka Šurlan.


Žiri je takođe odlučio da još tri poslovne ideje idu u preduinkubaciju u Inovacioni centar Banjaluka, a to su: „Dental4u.ba“ – informativni portal Gordana Ilinčića iz Banje Luke,  „Explore BL“ – platforma za adrenalinski turizam Siniše Srdića iz Banje Luke i „Agencija za odnose s javnošću Vokativ“, tročlanog tima iz Banje Luke (Nataša Trifković, Stefan Ličina, Miroslav Vučić).


Izbor za najbolju poslovnu ideju akcelerator pilot programa Agencija je organizovala u okviruprojekta ACCELERATOR koji sufinansira Evropska unija iz sredstava Evropskog regionalnog razvojnog fonda i IPA sredstava u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.
„Ovaj program je jedna od najvažnijih aktivnosti u projektu ACCELERATOR  i podrazumijeva podrškuinovativnim početnicima u poslovanju u vidu obuka, savjetodavne podrške, korišćenja prostora za rad u okviru poslovnog inkubatora, administrativnu i tehničku podršku za korišćenje sredstava iz različitih programa finansiranja, mogućnost predstavljanja pred potencijalnim investitorima te promociju i međunarodno povezivanje“, pojasnila je Marica Berić iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, projekt menadžer programa.
Na javni poziv koji je Agencija objavila u martu mjesecu pristiglo je 30 prijava, a 16 ih je odabrano za učećše u programu. Njih deset uspješno je prošlo program obuke i mentoringa.  
„Učesnici akcelerator pilot programa su u prethodna dva mjeseca prošli intenzivni edukativno-savjetodavni program podrške i time dobili sva znanja potrebna za poslovni uspjeh, kao i savjetodavnu podršku u cilju realizacije njihove poslovne ideje. Pojedinci i timovi koji su učestvovali u ovom programu bili su iz svih krajeva Republike Srpske, od Novog Grada do Istočnog Sarajeva, a njihove poslovne ideje pripadaju različitim sektorima od: IT, proizvodnje hrane, poljoprivrede, mašinske industrije, tekstilne industrije, turizma i pružanja određenih usluga“ – istakla je Berić.


U narednom periodu očekujemo značajnije uključivanje svih institucija na nivou Republike Srpske, a naročito onih koje pružaju neki vid finansijske podrške, jer je najveći problem sa kojima se potencijalni preduzetnici susreću upravo nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju njihovih poslovnih ideja.