Narodna skupština RS usvojila Strategiju razvoja MSP i Godišnji izvještaj o stanju u ovoj oblasti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u RS od 2011. do 2013. godine, kojom se definišu pravci razvoja preduzetništva kao instrumenta samozapošljavanja.
Strategijom se definiše izgradnja institucija koje podržavaju nastajanje malih i srednjih preduzeća. Strateški ciljevi odnose se na suštinsko unapređenje konkurentnosti, inovativnosti i povezanosti malih i srednjih preduzeća, funkcionalnu razvojnu infrastrukturu, sistemsku integraciju preduzetništva i podsticajno poslovno okruženje.
Usvojen je i Godišnji izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost u RS za 2010. godinu u kojem se navodi da mala i srednja preduzeća i zanatsko-preduzetničke radnje u RS imaju dominantno učešće od 99 odsto u strukturi svih preduzeća.
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević istakao je da je u malim i srednjim preduzećima i zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti zaposleno 102.720 radnika ili 42,2 odsto od ukupno zaposlenih u RS.
– Najviše zaposlenih je u srednjim preduzećima – 41,68 odsto, iako ona čine 2,89 odsto od svih preduzeća. Prosječan broj zasposlenih u svim malim i srednjim preduzećima u 2010. godini je sedam, što je identično 2009. godini – rekao je Kovačević. (SRNA)