Narodna skupština RS razmatrala Godišnji izvještaj o stanju u oblasti MSP

Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je danas Godišnji izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost u RS za 2010. godinu u kome se navodi da mala i srednja preduzeća i zanatsko-preduzetničke radnje u Srpskoj imaju dominantno učešće od 99 odsto u strukturi svih preduzeća.
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da je u malim i srednjim preduzećima i zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti zaposleno 102 720 radnika ili 42,2 odsto ukupnog broja zaposlenih u RS.
– Najviše zaposlenih je u srednjim preduzećima 41,68 odsto, iako ona čine 2,89 odsto svih preduzeća. Prosječan broj zasposlenih u svim malim i srednjim preduzećima u 2010. godini je sedam što je identično stanju u 2009. godini – rekao je Kovačević, predstavljajući izvještaj.
Prema njegovim riječima, najviše malih i srednjih preduzeća je u sektoru trgovine na veliko i malo i opravci motornih vozila i predmeta za ličnu upotrebu 40,89 odsto, dok u prerađivačkoj industriji, koja ima veću dodatnu vrijednost, posluje samo 20,20 odsto preduzeća.
Kovačević je naveo da je stanje u oblasti malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničkih radnji u prošloj godini karakterisao blagi oporavak od svjetske ekonomske krize.
– Privreda RS se u prošloj godini, kao i u ostalim zemljama u okruženju, suočavala sa posljedicama svjetske ekonomske krize, a početku njenog oporavka doprinijele su i mjere koje je preduzela Vlada RS i koje su se odnosile na realizaciju Razvojnog programa RS i usvajanje Programa mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize – dodao je Kovačević.
On je napomenuo da je jedan od strateških ciljeva bio povećanje broja malih i srednjih preduzeća, podsjetivši da ih je u 2006. godini bilo 11 282, a u 2010. godini 14 482.
– Vlada RS neće odustati od stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta. Dosadašnji pozitivni trendovi daju nam dozu optimizma i nade da će biti stvoreni još povoljniji uslovi za otvaranje novih preduzeća i privlačenje investicija u RS – zaključio je Kovačević. (SRNA)