Najavljeno uspostavljanje Garantnog kreditnog fonda

Glavni koordinacioni tim, kojeg čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, analizirao je donesene mjere za podršku privredi i razmatrao mjere koje su u pripremi za podršku privredi i lokalnim zajednicama.

U saopštenju, nakon sjednice, navedeno je da se jedna od mjera odnosi na uspostavljanje Garantnog kreditnog fonda kao vida podrške malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancije za uzimanje kredita kod poslovnih banaka za finansiranje obrtnog kapitala i likvidnost.

– Takođe, u pripremi je i uspostavljanje Kompenzacionog fonda za podršku privredi i zdravstvenom sektoru i Fonda za podršku lokalnim zajednicama i preduzećima od lokalnog značaja – najavljeno je u saopštenju.

Glavni koordinacioni tim upoznao se i sa tokom razgovora koji se vode sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom komisijom, s ciljem obezbjeđivnja donatorskih i kreditnih sredstava za borbu protiv virusa korona i saniranju posljedica pandemije.

Razgovarano je i o efektima donesenih mjera na teritoriji Republike Srpske u suzbijanju pandemije i jačanju sposobnosti zdravstvenog sektora.

Glavni koordinacioni tim i danas je apelovano na građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.