Nagrađene najbolje “gazele” u Republici Srpskoj i FBiH

U Mostaru su juče dodijeljene BH biznis nagrade “Gazela 2013“  čiju dodjelu u BiH po treći put organizuje „Kameleon M&M Group“ uz pomoć Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH, Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH i Mostarskog sajma gospodarstva. Dodijeljeno je 20 nagrada za područje FBiH i deset za RS, a proglašen i po jedan najbolji poduzetnik na entitetskim nivoima, najbolji načelnici opština po mišljenju preduzetnika, kao i najuspješnija preduzetnica.

Metodologija izbora zasnovana je na pouzdanim, zvaničnim podacima sadržanim u finansijskih izvještajima malih i srednjih preduzeća prema kojoj je u finalni izbor ušlo 237 preduzeća iz Republike Srpske i 453 iz FBiH.

U kategoriji malih preduzeća najuspješniji u Republici Srpskoj su „Sistem ekologika“ iz Srpca (područna privredna regija Banja Luka), „MG Bast“ Ugljevik (područna privredna regija Bijeljina), „EKO-BOSANKA POSAVINA“ iz Dervente (područna privredna regija Doboj),  „B&B VUČKO“ Pale ( područna privrednaregija Istočno Sarajevo) i „Mljekara Pađeni“ Bileća (područna privredna regija Trebinje).

U katogoriji srednje gazele, nagradu su osvojili  „NOVA DIPO“ Gradiška, „SPORT VISION” Bijeljina, „Frukta trejd“ Derventa i „Adria“ Višegrad.

Specijalnu nagradu za najboljeg načelnika u RS koji podržava preduzetništvo dobio je gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, dok je  žena menadžer u Republici Srpskoj Đurđa Ćubić  („NOVA DIPO“ Gradiška).

Top gazele ovogodišnjeg izbora u RS su „B&B VUČKO“, u kategoriji malih kompanija, i „NOVA DIPO“ u kategoriji srednjih kompanija.