Nagrade za najuspješnije gazela firme u Republici Srpskoj

“Kameleon M&M Group” u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i USAID organizuje dodjelu BH biznis nagrada najuspješnijim gazela firmama u Republici Srpskoj. Riječ je o evropskoj nezavisnoj nagradi koja se dugi niz godina dodjeljuje u devet evropskih zemalja.

Svečana dodjela “Gazela” 2012 za RS održaće se 26.04.2013. godine sa početkom u 14 časova u hotelu “Bosna” u Banjoj Luci gdje će se okupiti vrhunski stručnjaci iz svijeta ekonomije i preduzetništva, kao i najuspješniji menadžeri i vlasnici malih i srednjih preduzeća.

– Cilj projekta “Gazele” je izdvajanje, prepoznavanje i umrežavanje perspektivnih brzo rastućih malih i srednjih preduzeća i njihovih menadžera, njihovo predstavljanje tržištu i potencijalnim poslovnim partnerima, te stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u BiH – istakao je Zlatko Berbić, predstavnik “Kameleon M&M Group”.

– Učešćem u ovom projektu mi ispunjavamo i obaveze koje proizilaze iz Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i Akta o malom biznisu, a to je da, između ostalog, posebnu pažnju trebamo obratiti na onaj mali procenat preduzeća koja izuzetno brzo rastu, zapošljavaju i traju. Njih je i u RS i BiH, kao i u svijetu, svega 2-3 posto. Ona nam, godinama unaprijed, ukazuju šta će se raditi i šta će biti generator zapošljavanja u budućnosti. Iz njihovog iskustva možemo naučiti na koji način trebamo podstaći i druge da slijede njihov primjer – rekao je Slobodan Marković, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Mala i srednja preduzeća koja je ocjenjivao stručni žiri morala su zadovoljiti osnovne kriterijume – da postoje najmanje pet godina i da su u tom periodu tri godine za redom ostvarila rast od po namanje deset procenata, da su ostvarila veći rast zaposlenih, a u obzir su uzeti i kriterijumi društvene odgovornosti i javne reputacije preduzeća. Osim nagrada u kategoriji malih i srednjih preduzeća, biće dodijeljene i specijalne nagrade u kategoriji “top žena menadžer gazela firmi” i “mladi menadžer gazela firmi”.