Na Jahorini održan “Balkan Venture Forum”

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća jedan je od organizatora “Balkan Venture Forum-a”, najvećeg investicionog foruma na Balkanu, koji je održan na Jahorini 15. i 16. maja. Cilj foruma bio je jačanje preduzetništva, podrška razvoju novih kompanija, povećanje investicija, ubrzanje pristupa finansijskim sredstvima i promocija komercijalizacije ulaganja na području cijelog Balkana.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić istakao je prilikom otvaranja foruma da je ovo nesvakidašnja prilika za mala i srednja preduzeća, koja imaju inovativni potencijal, da se direktno susretnu sa svjetskim investitorima i pokušaju da obezbijede dodatno finansiranje svojih poslovnih ideja ili da sklope poslovna partnerstva.

– Iako su vremenske nepogode spriječile dolazak svih najavljenih investitora i malih i srednjih preduzeća, zadovoljni smo činjenicom da je forum okupio oko 120 učesnika, 28 investitora iz regiona, Evrope i SAD, kao i 25 malih i srednjih preduzeća koja su učestvovala u takmičarskom dijelu – rekao je Đukić dodavši da će najuspješniji od njih imati priliku da se krajem godine predstave u Dizeldorfu na najvećem tržištu ulagača u Evropi.

Osim takmičarskog dijela u kojem su mala i srednja preduzeća predstavljala svoje poslovne ideje stručnom žiriju, u okviru dvodnevnog događaja održano je više radnih sesija, predavanja, ali i sastanak donosioca odluka na kojem se razgovaralo o preduzetništvu i inovacijama.

Forumu je prethodila “Balkan Venture Akademy” na kojoj su se takmičari, uz podršku stručnih trenera, pripremali za što bolju prezentaciju pred investitorima. Među pobjednicima je sedam malih i srednjih preduzeća iz Srbije, BiH, Slovenije, Bugarske i Italije.

Organizatori foruma su „Europe Unlimited“, „Balkan Unlimited“, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Inovacioni centar Banja Luka i „Bizoo“. Forum je podržala Vlada Republike Srpske.

Forum je jedan od glavnih ciljeva međunarodnog projekta “VIBE” u kojem je Republička agencija za razvoj MSP jedan od partnera, a sufinansira ga Evropska unija iz Programa za transnacionalnu saradnju Jugoistočne Evrope. Prethodno su održana četiri foruma: u Skoplju, Beogradu, Sofiji i Tirani, a poslednji forum u okviru ovog projekta biće održan na jesen u Sloveniji.