Moderne radionice za kvalitetniju praksu

U Bijeljini je prošlog petka promovisan projekat “Praktična nastava na radnom mjestu” kao dio programa “Prilika plus”, koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća a finansijski podržava Vlada Švajcarske.
Vrijednost ovog projekta je 250.000 KM, a Grad Bijeljina kao realizator projekta, sufinansira sa 45.000 KM.
Koordinator projekta u ime Republičke agencije Momir Širko rekao je na konferenciji za novinare da je postignut cilj povezivanja sektora obrazovanja i privrede u lokalnoj zajednici i da su kroz program “Prilika plus” tri škole u Bijeljini koje obrazuju deficitarna zanatska zanimanja opremljene modernim radionicama za bolji praktičan rad. 
Širko je najavio da će se kroz program “Prilika plus” raditi i na unapređenju obrazovanja odraslih, kojima je potrebna određena obuka kako bi olakšali put do zaposlenja. 
Prema njegovim riječima, ovaj projekat je školama, preduzećima i lokalnim samoupravama dao alat i pokazao kako treba i može da se dobro radi na približavanju obrazovanja kvalitetnog kadra za potrebe privrede u lokalnoj zajednici. 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pohvalio je ovaj projekat kojim se afirmišu zanati kao deficitarna zanimanja u gradu, poput stolara, pekara, kuvara i konobara. 
On je istakao da su kroz projekat “Prilika plus” u tri gradske škole koje obrazuju učenike za deficitarna zanimanja moderno opremljene i radionice za praktičnu nastavu. 
Šef gradskog Odsjeka za lokalni razvoj i koordinator projekta “Prilika plus” Ankica Todorović rekla je novinarima da je, uz tri srednje stručne škole, u projekat uključeno i sedam privrednika koji imaju učenike na praktičnoj nastavi. 
Prema njenim riječima, s ciljem usklađivanja sistema obrazovanja sa potrebama lokalne privrede održano je i devet radionica za devet deficitarnih zanimanja u Bijeljini, a za ova zanimanja je harmonizovan i modernizovan program praktične nastave. 
“Značaj svega je da dobijemo kvalifikovanu i kvalitetnu radnu snagu nakon završenog zanata, što je i podrška privrednicima i doprinos zapošljavanju”, zaključila je Todorovićeva. 
U projektu su učestvovali Tehnička škola “Mihajlo Pupin”, Poljoprivredna i medicinska škola, Srednja stručna škola Janja, kao i preduzeća “Orao”, “Mega-drvo”, “Žitopromet”, “San Marko”, Veterinarski institut “Dr Vaso Butozan”, “Globus” i “Stanišići”.

Izvor: SRNA