Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić posjetio Agenciju – Prezentovan Preduzetnički portal Republike Srpske

Republičku agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća danas je posjetio ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić koji je sa direktorom Agencije Marinkom Đukićem i saradnicima razgovarao o najznačajnijim aktivnostima koje Agencija trenutno provodi. 

Današnja posjeta bila je u funkciji operativne realizacije nedavno usvojene Strategije razvoja MSP u Republici Srpskoj 2016-2020 u okviru koje i Agencija ima brojne aktivnosti.

Ministar Đokić pohvalio je ovom prilikom rezultate koje Agencija ostvaruje u kontekstu podrške i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republici Srpskoj. 

“Treba imati u vidu da je u Republici Srpskoj 99,8% svih registrovanih privrednih društava iz kategorije malih i srednjih preduzeća što znači da će još dugo vremena naša ekonomija počivati na rezultatima koje će ostvarivati ova struktura privrednih subjekata. I zato je ova agencija za nas od izuzetno velikog značaja. Oni su to kroz niz dosadašnjih  projekata i potvrdili. Ova agencija ima dobru saradnju ne samo na prostoru RS, nego se putem Evropske mreže preduzetništva razvija i na znatno širi prostor, na globalnom nivou, gdje želimo da budemo prisutni, i već vidimo brojne efekte i prednosti koji su u prethodnom periodu  ostvareni kroz naše članstvo u toj asocijaciji” – naglasio je Đokić. 

Ministar je istakao da postoji zastoj u verifikaciji programa COSME u institucijama BiH zbog čega naši privrednici ne mogu da koriste značajna sredstva, pa je upozorio odgovorne da ubrzaju tu aktivnost.

Ministar Đokić prisustvovao je danas i prezentaciji Preduzetničkog portala Republike Srpske, projekta koji je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća realizovala u saradnji sa resornim ministarstvom. Riječ je o jedinstvenoj onlajn platformi u RS i BiH u okviru koje su objedinjene i sistematizovane najvažnije informacije koje su potrebne preduzećima, preduzetnicima, ali i onima koji žele pokrenuti poslovnu kativnost.

“Ideja o portalu postoji dugo vremena i mi smo uspjeli da u protekloj godini zaokružimo tu priču. Na ovaj način želimo pomoći preduzetnicima i preduzećima da lakše dođu do potrebnih informacija. Do sada su ih pronalazili na raznim veb stranicama, u poslovnim vodičima, brošurama i sl. a sada sve to imamo na jednom mjestu, od razvoja poslovne ideje do pokretanja i razvijanja posla” – istakao je direktor Agencije Marinko Đukić. 

Ministar Đokić čestitao je Agenciji i kolegama iz Ministarstva na dobro obavljenom poslu istakavši da će se Preduzetnički portal RS tek razvijati, te da postoji maksimalna otvorenost u pogledu novih inicijativa koje mogu da ga obogate i približe svima kojima trebaju informacije o boljim poslovnim mogućnostima. 

Uspostavljanje Preduzetničkog portala RS finansijski je podržala Evropska banka za obnovu i razvoj. Predstavnik banke Zihnija Hasović rekao je da su sredstva obezbijeđena iz projekta „Podrška konkurentnosti MSP“ koji finansira Evropska unija.

“Radi se o vrlo značajnm projektu za nas, prvenstveno zato što se ovaj naš projekat naslanja na AKT o malim i srednjim preduzećima koji se bazira na 10 princima. Jedan od njih je podrška preduzetništvu, a drugi „Misli na mala preduzeća prvenstveno“, tako da se ideja o portalu odlično uklopila u ovo što mi radimo i što je ideja EU i nas u EBRD” – rekao je Hasović. 

Direktor Agencije najavio je danas i Drugi forum o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije koji Agencija u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije organizuje u Novom Sadu od 17. Do 19. novembra. 

“U okviru foruma biće organizovani poslovni susreti, u okviru Evropske mreže preduzetništva, na kojima će osim preduzeća iz Srbije i Srpske učestvovati i preduzeća iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, a najavljeno je učešće preduzeća iz još nekih zemalja. Rok za registraciju je 14. novembar pa ovom prilikom pozivam sva naša preduzeća koja imaju interes da se prijave. To će biti dobra prilika da se privrednici, okupe, razgovaraju, da ponude svoje proizvode i usluge, razgovaraju sa partnerima iz drugih zemalja i tako unaprijede svoju proizvodnju i plasman svojih proizvoda” – istakao je Đukić. 

Forum je podržala Vlada RS i resorno ministarstvo, pa je ministar Đokić naglasio da je forum odlična prilika za još jače povezivanje dvije republike, ali i doprinos daljem razvoju naše ekonomije.