Kreativnoj radionici INideja 3000 KM

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić potpisao je danas ugovor o dodjeli novčane nagrade kreativnoj radionici INideja iz Prijedora – pobjednicima takmičenja za najbolju poslovnu ideju u okviru akcelerator pilot programa. Ideja proizvodnje drvenih didaktičkih igračaka osvojila je novčanu nagradu u iznosu od 3000 KM, koju dodjeljuje Agencija, kao i mogućnost inkubacije u okviru ko-vorking (co working) prostora u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora sa kojom je i realizovan pilot program. Inače, pilot program dio je aktivnosti projekta ACCELERATOR –  „Razvoj akceleratora za obezbjeđenje boljeg pristupa finansiranju za inovativna MSP“ koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg Dunavski transnacionalni program.
– Uvijek sam zadovoljan kad možemo i finansijski da podržimo mlade, kreativne ljude koji su pronašli put za samozapošljavanje. Ovo je odličan primjer kako se uz dobru ideju i trud može napraviti posao. Svakodnevno možemo čuti priču da ovdje nema budućnosti, da se ništa ne može postići, da je sve propalo, ali ovi mladi ljudi na najbolji način to demantuju. Oni su primjer da se može i kako se može. Mi smo ih prepoznali i podržali, a nadam se da će ih prepoznati i podržati i drugi. Vjerujem da će oni podstaći i druge koji još nisu skupili dovoljno hrabrosti da pokušaju da realizuju neki poslovni poduhvat. Dobrih ideja ima. To je pokazao i ovaj naš akcelerator pilot program. Bilo je dosta dobrih poslovnih planova i bilo je teško izabrati pobjednika – rekao je Đukić.
Kretaivnu radionicu INideja za sada čine tri člana, bračni par Zdravko i Bojana Grbić i student Mirjana Petoš.
– Puno nam znači vaša podrška. To ne moraju biti neka velika finansijska sredstva, važno je da su nas neke institucije prepoznale. Kad se pojavila informacija o akcelerator pilot programu, rekli smo da moramo ući da prođemo cijeli taj ciklus, da ispitamo ideju, da vidimo da li ona funkcioniše, imamo li osnove da je provedemo do kraja, ima li ona ikakvog smisla. Učešće je bilo besplatno i bilo bi glupo da tu priliku nismo iskoristili. Imali smo odlične predavače i mentore od kojih smo dosta toga naučili – kaže Zdravko i prisjeća se kako je sve počelo.
– Supruga i ja smo dugo zajedno, uvijek smo bili kreativni i nečim se bavili. Ona je tehnolog, a ja mašinski inženjer. Nakon studija oboje smo se zaposlili, dobili troje djece, mislili smo da će te plate biti dovoljne, ali ispostavilo se da nije tako. U međuvremenu dobili smo i kredite, pa reprograme… Supruga se bavila dekupažom pa smo odlučili da sami pravimo i repromaterijal. Kupili smo jedan laserski rezač i u garaži počeli da pravimo najprije kutije, pa neke druge dekorativne predmete, suvenire. Ja sam rezao drvo, a supruga je bojila – prisjeća se Zdravko.
Malo po malo, proširili su asortiman, počele su da stižu narudžbe, izlagali su na nekim lokalnim sajmovima, napravili fejsbuk i instagram profil.
– Posla ima. Oni koji kažu da nema to su oni koji čekaju da ih neko drugi zaposli. Ali ako se odvažiš sam, ako nađeš način, sigurno ćeš uspjeti – uvjereni su Grbići.
Vremenom se rodila ideja o izradi didaktičkih igračaka od drveta. Počeli su da ih izrađuju po narudžbi, a priželjkuju i serijsku proizvodnju.
– U jednom trenutku u naš život je ušla Mirjana. Ona je došla da čuva našeg sina. Tako smo se upoznali, a onda smo i nju uključili u ovaj posao. Sa idejom o proizvodnji didaktičkih igračaka smo ušli u akcelerator pilot program. Planiramo da iznos od ove nagrade uložimo u pokretanje proizvodnje u obimu u kojem to bude moguće za početak. Ovo je odlična prilika da napravimo prototipe i uzorke, čak i male serije finalnih proizvoda sa kojima bismo mogli učestvovati i u nekim drugim projektima i tražiti dodatna finansijska sredstva – kažu sa puno optimizna Mirjana, Bojana i Zdravko.
Potencijalno tržište vide u dječijim vrtićima i igraonicama, a već ima interesovanja za njihove igračke i van granica Republike Srpske.