Kotorvaroški inovatori, Miroslav i Dragan Tešić, dobili Svjetsku energetsku nagradu

Tvorcima „vertikalne vjetrenjače“, inovativnom timu kompanije „Turbina IPD“ iz Kotor Varoša, Miroslavu i Draganu Tešiću, svjetska energetska elita dodijelila je početkom decembra, u Njujorku, prestižnu nagradu.
Model vjetrenjače nominovan je za Svjetsku energetsku nagradu u kategoriji „Tehnološka inovacija iz obnovljivih izvora energije“, a našla se u finalu s inovacijama 13 velikih svjetskih kompanija koje obrću milijarde evra godišnje.
Miroslav Tešić, direktor „Turbina IPD“, ne krije zadovoljstvo zbog ove nagrade, ističući da je ona plod višegodišnjeg rada cijelog tima kompanije.
– Ova nagrada je ogromna referenca za naše dalje poslovanje. Sami kriterijumi koje je trebalo ispuniti da se stigne do finalnog izbora, imaju ogromnu težinu – kaže Tešić i dodaje da su tokom boravka u Njujorku obavili razgovore sa potencijalnim poslovnim partnerima i investitorima iz cijelog svijeta koji su pokazali veliki interes za njihovu tehnologiju.
– Dogovorena je saradnja sa slovenačkom kompanijom SITEL, koja se bavi proizvodnjom sistema za napajanje i nadzor mobilne telefonije. Autoceste Slovenije zainteresovane su da iskoriste naše vjetroturbine za napajanje saobraćajne signalizacije, a planinski domovi na Triglavu bi je koristili za napajanje električnom energijom. Takođe, dogovorena je saradnja i sa jednom američkom kompanijom koja će u Teksasu graditi dalekovode, a u narednom periodu razgovaraćemo sa potencijalnim kupcima, mobilnim operaterima, u Kanadi, Iranu i Ujedinjenim arapskim emiratima – ističe Tešić.
Za narednu godinu ova kompanija planira i pokretanje serijske proizvodnje u Republici Srpskoj i zapošljavanje većeg broja radnika.
Vertikalna vjetroturbina razlikuje se od klasičnih vjetrenjača po tome što ima vertikalnu osu i usmjerivač koji vrši preusmjeravanje protoka vjetra. Može se primjenjivati i u urbanim zonama, na telekomunikacionim stubovima, ne stvara nikakvu buku, ni zvukove, bezbjedna je za ljude i ptice i mnogo efikasnija od dosadašnjih vjetrenjača. Testiranje na planini Vlašić pokazalo je da ova vjetroturbina bez problema radi i u ekstremnim vremenskim uslovima.
Posebnu zahvalnost za podršku i saradnju kotorvaroški inovatori duguju Predsjedniku Republike Srpske, Vladi RS, odnosno Ministarstvu nauke i tehnologije RS, Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i Savezu inovatora RS.