Konkurs za sufinansiranje zajedničkih projekata naučnoistraživačke zajednice i privrede

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske raspisalo je Konkurs za sufinansiranje zajedničkih projekata naučnoistraživačke zajednice i privrede „Sinergija” vrijedan 200.000 KM.

Ovim konkursom sufinansiraće se najviše deset zajedničkih projekata saradnje naučnoistraživačke zajednice i privrede, u cilјu unapređenja saradnje između naučnoistraživačkog i poslovnog sektora, unapređenje postojećih i razvoj novih inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija sa potencijalom komercijalizacije, kao i povećanja domaće i međunarodne vidlјivosti naučnoistraživačke zajednice.

Pravo prijave na konkurs ima konzorcijum sastavlјen od najmanje jedne naučnoistraživačke organizacije i najmanje jednog preduzeća osnovanog u Republici Srpskoj.

Projektni prijedlozi će se evaluirati u skladu sa eliminatornim, opštim i posebnim kriterijumima, a ocjenjivanje izvodi Komisija za izbor i vrednovanje zajedničkih projekata u koordinaciji sa Ministarstvom.

Rok za dostavlјanje prijava na konkurs je 03.12.2021 godine.

Podršku zajedničkim projektima naučnoistraživačke zajednice i privrede „Sinergija” Ministarstvo je prvi put pokrenulo 2019. godine, kao pilot program i tom prilikom podržano je pet projekata iz oblasti inženjerstva i tehnologije, polјoprivrednih, prirodnih i medicinskih nauka, u okviru kojih su naši istraživači ponudili značajna, inovativna rješenja problema sa kojima su se susreli njihovi partneri iz privrede.

Prepoznajući značaj i potrebu podrške ovakvom pristupu – u kojem naučni radnici u saradnji sa privrednicima identifikuju probleme u poslovanju i ponude rješenja iz ugla nauke – Ministarstvo je „Sinergiju” uvrstilo u svoje redovne aktivnosti, te ove godine drugi put realizuje konkurs za podršku zajedničkim projektima naučnoistraživačke zajednice i privrede. 

Izvor: Vlada RS