Klasteri brže razvijaju turizam

U okviru 11. Sajma privrede i turizma u Derventi je održan sastanak  predstavnika turističkih organizacija iz Doboja, Broda, Teslića, Modriče, Šamca, Kozarske Dubice i Laktaša, te predstavnici Republičke agencije za mala i srednja preduzeća, Centra za lokalni i regionalni razvoj – CELOR i Razvojne agencije iz Čelinca.
Učesnici sastanka zaklјučili su da je za brži i kvalitetniji razvoj turizma u Republici Srpskoj neophodno klastersko uvezivanje turističkih organizacija i drugih subjekata.  Za početak, potrebno je identifikovati turističke subjekte zainteresovane za udruživanje i organizovati posjetu sličnom klasteru regionu.
Bojan Ćudić, rukovodilac Odjelјenja Evropske mreže preduzetništva u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća predstavio je ovom prilikom zakonsku regulativu iz oblasti klastera, a govorio je i o klasterima u Republici Srpskoj, međunarodnim projektima iz ove oblasti u kojima je učestvovala Agencija, kao i iskustvima Agencije u razvoju klasterskih inicijativa. 
– Udruživanje javnog i privatnog sektora oko zajedničkog interesa veoma je važno, a u slučaju turizma riječ je o turističkim paketima, projektima, tržištima i drugom – naglasio je Ćudić. 
U drugom dijelu sastanka, učesnici su razmjenili iskustva i razmatrali načine udruživanja.