Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u Sokocu

Predstavnici Kine koji zastupaju državne kompanije izrazili su želju da istraže mogućnost investiranja u oblasti tekstilne industrije i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na području opštine Sokolac, izjavio je načelnik ove opštine Milovan Bjelica.

Nakon razgovora sa predstavnikom kineskog udruženja Jedan pojas – jedan put Lju Juom i njegovim saradnicima, Bjelica je istakao da je opština Sokolac otvorena za dalje razgovore s obzirom na to da raspolaže kapacitetima koji su u fokusu pažnje kineskih investitora.

Naši gosti bi željeli da se ovdje uspostavi fabrika iz oblasti tekstila koja bi zaposlila stotinjak radnika, uključujući radnike sokolačke fabrike ćilima, ali ćemo razgovore o ovoj i ostalim mogućnostima nastaviti nakon što obiđu i druge destinacije u Republici Srpskoj – izjavio je Bjelica novinarima.

Lju je istakao da kineske kompanije imaju dobre odnose sa BiH i Republikom Srpskom, te da su otvoreni za razgovore za sve teme o kineskim investicijama u ovom regionu, prenosi BL portal.

Direktor sokolačke fabrike tepiha Miodrag Dupljanin naglasio je da je riječ o prvom sastanku u kojem delegacija iz Kine ispituje tržište i potencijalne lokacije za saradnju u kojoj bi se njihovi proizvodi u oblasti tekstilne industrije dovozili na doradu i vraćali na tržište EU.

Inicijativa Jedan pojas – jedan put poznata je kao strategija sveukupnog razvoja i okvir potencijalnih veza i modela za uspostavljanje dubljih odnosa Kine i svijeta.

Izvor: ba.ekapija.com