Kako do bespovratnih sredstava iz Challenge fonda

Koji su mehanizmi korištenja grant sredstava, koji modeli vlastitog učešća, šta su prihvatljivi troškovi i koji projekti zadovoljavaju kriterijum inovtaivnosti, bila su samo neka od pitanja na koja su privrednici sa područja Semberije tražili odgovor na današnjem info danu održanom u Bijeljini.
Info dan organizovala je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Agencijom za razvoj MSP grada Bijeljina povodom objave drugog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda.
Predstavnicima preduzeća, uglavnom iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i IT sektora, detaljno su pojašnjeni uslovi i način prijave na javni poziv koji je otvoren do 10.aprila ove godine.
Prema riječima člana projektnog tima Marka Kakuće, inovativnim projektima na raspolaganju su grantovi u maksimalnom iznosu do 10.000 evra za startape registrovani najmanje 6 mjeseci i ne starije od dvije godine.
– Za zrele privredne subjekte, do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, maksimalan iznos granta je 30.000 evra. Poslovni subjekti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta – pojasnio je Kakuća.
On je istakao da je Challenge fond uspostavljen zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodnu saradnju – SIDA i da raspolaže sa oko 3 miliona evra sredstava koja će kroz šest javnih poziva biti dodjeljena poslovnim subjektima iz BiH i Švedske.
Javni poziv raspisan je u okviru projekta Challenge to Change koji provode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, a partner je i regija Ostergotland iz Istočne Švedske.