Japanski privrednici istražuju prilike za nove investicije – U Istočnom Sarajevu turizam posebno privlačna oblast

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovarao je danas sa predstavnicima 18 japanskih kompanija iz različitih oblasti o mogućnostima investiranja i otvaranja prozvodnih pogona japanskih firmi na području Istočnog Sarajeva, odnosno, Republike Srpske i BiH.

Gradonačelnik Ćosić izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom japanskih privrednika, istakavši da je Japan najveći donator i zemlja koja je do sada najviše pomagala u BiH, saopšteno je na sajtu Grada.

– Smatram da ovo područje može biti veoma interesantno potencijalnim investitorima, s obzirom na povoljan geografski položaj, ali i cijenu roba, usluga, repromaterijala i radne snage, koja je niža nego u Japanu – rekao je Ćosić.

Ćosić je naveo da na području Istočnog Sarajeva posluje oko 3.000 privrednih subjekata, te da broj subjekata koji se bave različitim granama privrede svakodnevno raste. Turizam je, prema riječima Ćosića, jedan od najvećih potencijala na ovom području, koji nudi najviše prostora za direktna ulaganja.

– Jedan od najvećih potencijala Istočnog Sarajeva jeste turizam, prvenstveno Jahorina, a posjedujemo značajne prirodne resurse koji potencijalnim investitorima mogu da omoguće značajan profit. Imamo obrazovan mladi kadar koji može da odgovori različitim poslovnim zadacima, ali i firme koje mogu da ostvare partnerske odnose sa firmama iz Japana – istakao je Ćosić.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Japanu, Siniša Berjan, koji je rekao da će japanska delegacija naredna tri dana boraviti u Republici Srpskoj i BiH, te da su predstavnici tamošnjih firmi veoma zainteresovani za mogućnost ulaganja na ovim prostorima.

– Izuzetno je važno da predstavnici japanskih kompanija, koji ovih dana borave u BiH, prenesu pozitivne utiske i saznanja poslovnoj zajednici Japana – naglasio je Berjan.