Jačanje saradnje razvojnih agencija Republike Srpske i AP Vojvodine

Nakon nedavno potpisanog sporazuma o saradnji u Banjoj Luci, direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić sa saradnicima boravi u Novom Sadu gdje sa predstavnicima Razvojne agencije Vojvodine razgovara o konkretnim zajedničkim aktivnostima u narednom periodu.

Delegaciju obje agencije najprije je danas primio generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac koji je izrazio zadovolјstvo činjenicom da su institucionalne veze između AP Vojvodine i Republike Srpske sve snažnije, posebno nakon što su parlamenti dvije regije stvorili pravne okvire za povezivanje lјudi i privrede u cilјu dalјeg razvoja.

„Sporazum koji su potpisali Razvojna agencija Vojvodine i Razvojna agencija Republike Srpske može da posluži kao dobar primjer i drugim institucijama koje žele da jačaju svoje kapacitete i kroz saradnju ostvaruju dobre rezultate. Skupština AP Vojvodine će svojim resursima, a u okviru prvnih mogućnosti, uvijek stajati na raspolaganju svim institucijama koje žele da na ovakav način traže potencijalne partnere“, istakao je Banjac.

Direktor Razvojene agencije Republike Srpske Marinko Đukić izrazio je zadovolјstvo zbog ostvarene saradnje sa Razvojnom agencijom Vojvodine, naglasivši da su već u planu zajednički nastupi na sajmovima na kojima bi se promovisali investicioni potencijali. On je naglasio da od partnera iz Razvojne agencije Vojvodine i Razvojne agencije Srbije može mnogo toga da se nauči s obzirom na veliki privredni rast koji je Srbija ostvarila u prvih šest mjeseci ove godine.

Osvrćući se na zainteresovanost Republike Srpske za investitore iz Srbije, direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželј istakao je da je sve više domaćih kompanija koje imaju potrebu za proširenjem proizvodnih i drugih kapaciteta, te da bi bilo prirodno da svoje poslovanje proširuju na teritoriji Republike Srpske. On je dodao i da će sada, kada je u toku obnova saobraćajne infrastrukture ka Srpskoj, ovaj proces biti mnogo lakši i jednostavniji. Razvojna agencija Vojvodine i Razvojna agencija Republike Srpske potpisale su prije dva mjeseca u Banjoj Luci Sporazum o saradnji kojim su definisane mogućnosti dalјe saradnje dvije institucije na polјu privlačenja i realizacije investicija, stvaranja novih radnih mjesta, podrške malim i srednjim preduzećima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.