Inovativnim kompanijama iz Bosne i Hercegovine uskoro dostupna sredstva Challenge fonda

Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program. Provodiće ga Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i saradnje Švedske i BiH.
U Bosni i Hercegovini postoje mnoge poslovne ideje koje se ne mogu realizovati zbog nedostatka disperzije kapitala. S obzirom na trenutnu situaciju u BiH, Sida je prepoznala potrebe za razvoj novog instrumenta podrške inovacijama  i razvoju biznisa i podržala uspostavljanje Challenge programa u Bosni i Hercegovini.
Ukupni budžet Challenge to Change programa je 30 miliona švedskih kruna, oko 3,2 miliona EUR.  C2C će biti otvoren za MMSP iz cijele BIH, ali i Švedske, kao i startupe koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterijume moći će dobiti grant sredstva u iznosu maksimalno 30.000 evra, što predstavlja  50% ukupne investicije. Objava prvog javnog poziva predviđena je za kraj aprila ove godine.
Postoji značajna bh. dijaspora u Švedskoj, sa velikim interesom da doprinese razvoju Bosne i Hercegovine, tako da će kroz C2C biti istražena i mogućnost korištenja iskustava bh. dijaspore u Švedskoj.   
Nadamo se da će C2C program doprinijeti povećanju broja zaposlenih, učešću žena u ekonomskom razvoju, kao i sveukupnom  ekonomskom rastu.