Inovativna ideja dobar put u siguran biznis

Još jedna poslovna ideja podržana u okviru Akcelerator programa razvija se u uspješan posao. Danijela Čvoro i Dragan Vukadin iz Istočnog Sarajeva u program su ušli 2021. godine sa idejom „Proizvodnja humusa kalifornijskih glista“ za koju su i nagrađeni.

„Lumbrihumus (Lumbrihumus) je organsko gnojivo koje nastaje preradom stajskog đubriva od strane kalifornijskih glista. S obzirom na to da nije proizvedena bolјa zemlјa od ove, a oduševlјeni smo procesom njenog nastajanja jer je djelo same prirode, odlučili smo da pokrenemo ovaj biznis jer smo lјubitelјi prirode i zdravog načina života. Ovo je deficitarno zanimanje u BiH a tržište i potražnja su veliki. U prilog tome i podatak da vodeće zemlјe u proizvodnji lumbrihumusa kao što su Holandija, Italija, Španija ni približno ne zadovolјavaju svoje potrebe a kamoli da se bave izvozom“, kaže Danijela.

Ističe da ova vrsta gnojiva ima široku primjenu u povrtlarstvu, voćarstvu, cvjećarstvu, uzgoju začinskog bilјa, hortikulturi, maslinarstvu, vinogradarstvu, uzgoju travnjaka i ratarstvu. Bez obzira na način i vrijeme njegove primjene, bilјke iz njega usvajaju korisne sastojke što direktno utiče na povećanje prinosa. Takođe, zahvalјujući njemu plodovi ranije sazrijevaju, lјepšeg su izgleda i bolјeg kvaliteta, a zbog svog produženog djelovanja na tlo, lumbrihumus je investicija i za nadolazeće godine.

„Svi koji su zainteresovani za proizvodnju zdrave hrane, bez dodavanja vještačkih đubriva, su naši najveći kupci jer je ta proizvodnja moguća jedino uz isklјučivu upotrebu lumbrihumusa. Potpuno prirodan proizvod namijenjen je i svim strastvenim lјubitelјima cvijeća koji žele samo najbolјu hranu za svoje bilјke“, pojašnjava Danijela.

„Interesantan je podatak da u jednom leglu glista ima 100 000 jedinki i da se taj broj na svaka tri mjeseca udvostruči. Zbog toga možemo slobodno da kažemo da su to naši dugovječni zadovolјni radnici, bez plate i doprinosa, koji imaju obezbijeđen smještaj i hranu“, na slikovit način opisuje Danijela dodajući da je najveća prednost lumbrihumusa što ne sadrži termofilne i anaerobne bakterije i ne dovodi do efekta “palјenja bilјke“ što znači da nema opasnosti zbog prekomjerne upotrebe a takvu osobinu stajsko đubrivo nema“, ističe Danijela.

Za sada prodaju rade lično, a plan za ovu godine je da svoje proizvode plasiraju prodajnim centrima (prodavnice, marketi, polјoprivredne apoteke, pijace) i uvedu veći broj pakovanja različitih gramaža. Iskustvo koje su stekli učešćem u Akcelerator programu pomoglo im je da lakše uđu u preduzetničke vode.

„Prijavu za Akcelerator program smo vidjeli na fejsbuk stranici Razvojne agencije Republike Srpske i nakon prvog kruga izabrani smo da učestvujemo na dvomjesečnoj obuci. Praktične vježbe i interaktivna komunikacija sa predavačima i ostalim učesnicima pomogli su nam da proširimo svoja znanja i saznamo više o preduzetničkom svijetu. Uz podršku mentora, najzahtjevniji i ujedno najkorisniji dio programa je bila izrada poslovnog plana. Da bi postali preduzetnici treba nam ideja a najveći izazov je zapravo otkriti šta je ono što najviše volimo da radimo jer tek onda možemo da stvaramo svoju priču, biramo svoje radno vrijeme i lјude sa kojima želimo da radimo. Ako imate dilemu da li je to baš posao za vas preporučujemo vam da se prijavite za naredni Akcelerator program jer će vam sigurno biti zanimlјivo da čujete iskustva svih predavača i ostalih učesnika», poručuje Danijela onima koji se još uvijek dvoume da krenu preduzetničkim stazama.