Hercegovačke kompanije zainteresovane za međunarodno povezivanje

Kompanijama i i nstitucijama sa područja Istočne Hercegovine, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća prezentovala je danas u Trebinju Evropsku mrežu preduzetništva Republike Srpske posredstvom koje će lakše i brže uspostavljati međunarodnu poslovnu saradnju. Prezentacija je organizovana u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.
Stručni saradnik u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Dejan Šešlija pojasnio je da Evropska mreža preduzetništva Srpske nudi brojne pogodnosti kompanijama i drugim institucijama koje žele da internacionalizuju svoje poslovanje.
– Jedna od osnovnih prednosti je mogućnost ostvarivanja poslovne saradnje i susreta privrednih subjekata iz Republike Srpske sa privrednim subjektima iz inostranstva, gdje Evropska mreža preduzetništva nudi mogućnost preduzećima da se besplatno, izradom poslovnog profila, promovišu na portalu Evropske mreže preduzetništva. Mreža omogućava i organizovanje privrednih misija  kompanija iz Srpske u inostranstvo, daje savjetodavnu podršku za patentiranje, licenciranje, pravila, tendere Evropske unije, da bi olakšali pristup ovdašnjih kompanija na Evropsko tržište i šire, kao i set usluga za istraživanje i inovacije- istakao je Šešlija.
Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Trebinje Dražen Bošković istakao je da je ovo nastavak uspješne saradnje lokalne i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.
– Evropska mreža preduzetništva je najveća evropska mreža za poslovnu podršku, a ciljevi su jačanje konkuretnosti malih i srednjih preduzeća, obezbjeđivanja lakšeg pristupa konkretnim informacijama i pristupa tržištu, kao i uspostavljanje kvalitetnije poslovne saradnje sa preduzećima iz evropskih i drugih zemalja – istakao je Bošković.
Direktor firme “Herceg-med” Zoran Jakšić mišljenja je da je ovo odskočna daska za sve ostale aktivnosti koje će mreža da radi.