“Funkcionalna ženska cipela” najbolja tehnološka inovacija

Projekat “Funkcionalna ženska cipela” inovativnog tima “Anatomik” iz Banje Luke, pobjednik je ovogodišnjeg takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, čiji je ukupan nagradni fond 35.000 KM.
– Riječ je o cipeli sa prilagodljivim đonom namijenjenoj poslovnoj ženi kojoj treba više pari obuće – rekao je član tima “Anatomik” Đorđa Đurđevića.
Na takmičenju je učestvovalo 46 timova u kategorijama realizovane inovacije i inovativne ideje.
U kategoriji inovativnih ideja bilo je osam finalista. Prvo mjesto pripalo je „Anatomiku“, drugo za ideju čistača wc šolje tima „Banjaluka“, dok je trećeplasirana ekipa “Celuloza” iz Zvornika za ideju nove tehnologije za sintezu novih materijala celuloze i lignina.
U kategoriji realizovanih inovacija prvo mjesto pripalo je višenamjenskim objektima staklenika ekipe “Krov” iz Bijeljine, drugo mjesto osvojio je tim “Lotos” iz Banje Luke za višenamjensku kadu za njegu nepokretnih bolesnika, dok je na trećem mjestu ekipa izmjenjivač toplote sa zavojnim cijevima ekipe “Bonem” iz Banje Luke.
– Priroda takmičenja je promotivno djelovanje kroz razvoj preduzetničkih vještina, a učesnicima su instruktori u preduzetništvu kroz interaktivni rad pomogli da njihove inovacije pronađu svoje tržište i dobiju komercijalnu vrijednost – naveo je pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Gordan Vukelić na promociji pobjednika.
Organizatori takmičenja su Ministarstvo nauke i tehnologije RS, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, Privredna komora RS i Radio-televizija RS. (SRNA)