Finansijska podrška inovativnim poslovnim idejama

Oko četrdesetak privrednika sa područja Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dobice, Kostajnice i Oštre Luke došlo je danas u Prijedor na info dan organizovan povodom drugog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda. Info dan organizovala je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj Grada Prijedora.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je ovom prilikom da je zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodnu saradnju – SIDA uspostavljen Challenge fond koji raspolaže sa oko 3 miliona evra sredstava koja će kroz šest javnih poziva biti dodjeljena poslovnim subjektima iz BiH i Švedske.
– Radi se o podršci inovativnim idejama, prvenstveno. Mi ćemo na takav način smanjiti nezaposlenost, učiniti našu privredu konkurentnijom i razvijenijom. Mislim da je ovo dobra prilika i da Agencija, pored nefinansijskih vidova pomoći, unazad nekoliko mjeseci može da pruži i finansijsku podršku – istakao je Đukić.


On je pojasnio da je drugi poziv otvoren do 10.aprila, te da je maksimalan iznos granta za startap biznise koji su registrovani najmanje 6 mjeseci i ne stariji od dvije  godine 10.000 evra.
– Za zrele privredne subjekte, do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, maksimalan iznos granta je 30.000 evra. Poslovni subjekti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta – rekao je Đukić.
Među privrednicima koji su prisustvovali info danu u Prijedoru bio je i Radovan Egić iz firme „BARS – KOMPANI“ koja djeluje u drvoprerađivačkom sektoru. On je rekao da je ovakav vid podrške i više nego dobrodošao, naročito za preduzeća iz prerađivačkog sektora.
– Ovakvi projekti doprinose razvoju privrede i poboljšavaju rad samih malih i srednjih preduzeća. Ukoliko dobijemo sredstva iz ovog fonda, mi ćemo ih iskoristiti za povećanje proizvodnje i kvaliteta samih sortimenata koje sada proizvodimo. Samim tim, stvorićemo uslove za povećanje broja zaposlenih u našoj firmi – zaključio je Egić.


Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima iz BiH i Švedske  raspisan je u okviru projekta „Challenge to Change“ koji provode Republička agencija za razvoj malih  i srednjih preduzeća i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.