EIT Food Seedbed besplatno podržava inovativne poljoprivredno-prehrambene početnike u poslu

EIT Food Seedbed podržava pojedince koji imaju preduzetničke ideje iz oblasti  poljoprivredno-prehrambrenog sektora ili koji su već osnovali startap kompaniju. U okviru programa na koji se mogu prijaviti i korisnici iz Republike Srpske i BiH, obezbijeđena je stručna podrška (obuka i mentorstvo), kao i finansijska podrška (nadoknada putnih troškova za treninge u okviru projekta, sastanci sa mentorima i potencijalnim kupcima u iznosu do 10.000 evra, a najbolji startapi će dobiti i novčane nagrade koje dodjeljuje EIT Food).
Jedinstvenost programa ogleda se u podršci provjeri izvodljivosti poslovne ideje i tehničkih rješenja kroz strukturni dijalog sa potencijalnim kupcima (postupak otkrivanja kupca), sprovedenim na osnovu metodologije koju je razvio EIT Food, u saradnji sa stručnim trenerima i mentorima, uz finansijsku podršku koja se nudi startapima.
Rok za prijavu je 15. mart 2020. godine.
Podnosioci zahtjeva trebali bi predstaviti inovativnu ideju koja ima potencijal da utiče na bilo koji dio prehrambenog sektora uključujući način proizvodnje, isporuke, konzumacije i odlaganja hrane. Osim tipičnih poljoprivredno-prehrambenih rješenja, startapi mogu djelovati i na područijima koja se odnose i na prehrambeni sistem, uključujući: mašine i opremu za poljoprivredu i proizvodnju hrane, logistiku, pakovanje, rješenja za informacione i komunikacione tehnologije, smanjenje otpada, poslovne usluge ili društvene inovacije.
Program se bavi idejama i startap preduzećima u ranoj fazi, pa se posebno podstiče prijava studenata i naučnika, čija je poslovna ideja povezana sa njihovim tehnološkim istraživanjima, a njen dalji razvoj zahtjeva posebne poslovne vještine i kontakte sa potencijalnim kupcima u raznim evropskim zemljama.

Detaljne informacije o programu mogu se pronaći na:  https://www.eitfood.eu/entrepreneurship/projects/Seedbed.