Drugi forum o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije: Studijska posjeta poslovnoj zoni Šimanovci

Trećeg dana Drugog foruma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije, 19.11.2016. za privrednike i predstavnike razvojnih agencija iz Republike Srpske organizovana je studijska posjeta poslovnoj zoni Šimanovci u Pećincima.
Predstavnici Opštine Pećinci, na čelu sa predsjednicom Dubravkom Kovačević-Subotički, upoznali su privrednu delegaciju iz Srpske sa genezom razvoja ove industrijske zone. Oni su ovom prilikom pojasnili kako je lokalna zajednica, koristeći povoljan geografski i saobraćajni položaj, te blizinu milionskog tržišta glavnog grada u prethodnih nekoliko godina postala lider u privlačenju direktnih investicija sa infrastrukturom koja se kontinuirano razvija, i tržištem kvalitetne radne snage.
Opština Pećinci ima više od 40 realizovanih greenfield investicija sa više od 400 miliona evra direktnih stranih ulaganja. Danas su u zoni prisutne kompanije kao što su „BOSCH“ iz Njemačke, „JUB Boje“, „TRIMO Inženjering“, „LOŽ“ iz Slovenije, „Agena Tch.“ iz Velike Britanije, „Lager-max“, Salinen iz Austrije, „ISOMAT“ iz Grčke, Atlantic Group iz Hrvatske, Don Cafe (Strauss Adriatic) iz Izraela, ali i značajan broj kompanija sa preovlađujućim udjelom domaćeg kapitala: PFI Studios, ITM Group, SAT Media Group, MGM Iženjering, Chemical Agrosava, Polino, Naturacoop, Tigar, MK Group, Cummins Serbo Monte, SIKA doo, PERI, DOKA Serb, Dr Oetker…
U okviru posjete zoni Šimanovci, privrednici iz Republike Srpske posjetili su i kompaniju „Silbo“ koja se bavi distribucijom i uvozom, ali i vlastitom proizvodnjom i danas zapošljava više od 400 radnika. Domaćin je bio Goran Tadić, generalni direktor kompanije, koji je govorio o najvažnijim aspektima poslovanja i proveo goste kroz poslovni kompleks.
Drugi forum o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije organizovale su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Razvojna agencija Srbije, a okupio je više od 200 preduzeća, klastera, razvojnih agencija i drugih institucija obje republike.