Dostupna sredstva za inovativne ideje preduzetnika iz Hercegovine

U Trebinju je danas održan info dan na kojem je predstavljen Treći javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda.
Zainteresovanim privrednicima sa područja Hercegovine predstavnik Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marko Kakuća pojasnio je uslove i način prijave na javni poziv. 
Poslovni subjekti registrovani na teritoriji BiH i Švedske, koji imaju inovativne ideje mogu da se prijave na poziv i ukoliko su iz kategorije početnika u poslovanju mogu dobiti maksimalno do 10.000 evra bespovratnih sredstava, odnosno do 30.000 evra ukoliko je riječ o zrelim preduzećima do 250 zaposlenih, pojasnio je Kakuća.
“Inovaciju tretiramo u najširem smislu, bez obzira da li se radi o novim proizvodima, procesima ili uslugama. Svi sektori mogu da konkurišu. Osim inovativnosti, potrebno je da ti projekti budu održivi i da imaju širu socijalnu odgovornost prema zajednici u kojoj djeluju”, rekao je Kakuća. 
On je podsjetio da je krajnji rok za prijavu na javni poziv do 17. decembra do 24 časa po lokalnom vremenu.
Kakuća je podsjetio da su do sada objavljena dva javna poziva. 
“U prvom je prošlo 28 projekata, a u drugom 37. Sa područja istočne Hercegovine u prva dva javna poziva prošla su ukupna dva poslovna subjekta”, rekao je Kakuća. 
Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinje Dražen Bošković rekao je da je uloga ove agencije da kontinuirano obavještava zainteresovane poslovne subjekte o načinima učešća u ovom projektu. 
“Kasnije smo na rapolaganju da ponudimo određenu tehničku podršku prilikom popunjavanja aplikacije, odnosno prilikom kompletiranja dokumentacije kako bi se uspješno apliciralo na ovaj poziv”, rekao je Bošković. 
Bošković je istakao da svi koji žele da konkurišu za sredstva moraju dobro da razrade svoje biznis-planove. 
Zoran Jakšić iz firme “Hercegovina-med” kaže da je svaka pomoć dobrodošla. 
“Za sada imamo više ideja, ali pošto se insistira na inovaciji, imamo u planu da radimo nove artikle i novi izgled naših proizvoda, kao i brendiranje”, rekao je Jakšić. 
Grant sredstva u iznosu od 3.000.000 evra obezbijeđena su kroz Challenge to Change – C2C program koji sprovode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Sarajevska regionalna razvojna agencija /SERDA/, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /SIDA/.