Dobojski privrednici informisani o uslovima učešća na javnom pozivu za bespovratna sredstva

Razvojna agencija Republike Srpske u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Doboj prezentovala je danas u Doboju peti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa “Čelendž tu čejndž” (Challenge to Change) poslovnim subjektima sa inovativnim poslovnim idejama koje mogu dovesti do održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.
Program “Čelendž tu čejndž” sprovode Razvojna agencija Republike Srpske /RARS/ i Sarajevska regionalna razvojna agencija /SERDA/, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/, Ambasada Švedske u BiH. 
Rukovodilac Odjeljenja za pripremu i sprovođenje projekata u RARS i član projektnog tima Mićo Stanojević naglasio je da se poziv odnosi na proizvode ili usluge koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. 
” Maksimalan iznos grant sredstava za startape (od konvencionalnih poljoprivrednih gazdinstava do privrednih društava), koji su registrovani od 6 mjeseci do dvije godine, iznosi 10.000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih starija od 24 mjeseca do 30.000 evra”, potvrdio je Stanojević. 
On je naglasio da aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće u iznosu od 50 odsto vrijednosti projekta. 
“Period provođenja projekta je do 12 mjeseci, a kriterijumi koji su bitni za aplikante je da ideja mora biti inovativna, izvodljiva i održiva nakon realizacije projekta, kao i da ima društvenu korist i to su elementi koji se ocjenjuju”, rekao je Stanojević. 
Prijava na peti poziv traju do 24. marta 2020. 

Na prezentaciji je naglašeno da je u okviru prethodnih poziva ugovoreno 110 korisnika sa područja cijele BiH. Vrijednost ugovorenog granta iznosila je oko 2,5 miliona evra. Među njima su i 3 preduzeća sa područja Doboja kojima je odobreno ukupno 89.000 evra granta.