„Dobojekspo“ premašio očekivanja

Petnaesti međunarodni sajam malih i srednjih preduzeća i preduzetništva “Dobojekspo 2011” premašio je očekivanja učesnika i organizatora sa 8 425 posjeta te sklopljenih 322 poslovna dogovora, 114 ugovora o poslovnoj saradnji i 99 kupoprodajnih ugovora – navode organizatori sajma.
Na sajmu je učestvovao 291 izlagač, od kojih 130 iz Republike Srpske, 73 iz Federacije BiH, deset iz Brčko distrikta, 56 iz Srbije i 22 iz Hrvatske, koji su predstavili 5 375 proizvoda iz 38 grana djelatnosti.
Osim predstavljanja mogućnosti i dostignuća malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, na sajmu, koji je imao izlagačko-prodajni karakter, održani su susreti privrednika i poslovnih ljudi, kao i 18 pratećih stručnih i ekonomsko-privrednih aktivnosti.
U okviru izložbenog dijela sajma, kao poseban odjeljak, organizovan je Sajam ženskog preduzetništva na kojem je učestvovalo 36 žena, vlasnica zanatsko-preduzetničkih radnji i privrednih društava, kao i žene menadžeri – direktori privrednih subjekata, od kojih 17 iz RS, devet iz FBiH, sedam iz Srbije, dvije iz Brčko distrikta i jedna iz Hrvatske.
Na Sajmu ženskog preduzetništva, osim predstavljanja prizvodnih mogućnosti, razmijenjena su radna iskustva i održano više edukativnih predavanja o osnivanju malih i srednjih preduzeća, samozapošljavanju žena i praksama u zemljama Evropske unije te preduzetništvuo žena u ruralnoj sredini..
Izlagačima Sajma “Dobojekspo 2011”, kao i “Sajma ženskog preduzetništva”, dodijeljeno je ukupno 40 priznanja – plakete za najbolji izloženi proizvodni asortiman, te posebna priznanja za najbolje uređeni štand, za doprinos ženskom preduzetništvu i unapređenju proizvodnje, te priznanje za usvajanje novih tehnoloških procesa i za doprinos razvoju privredne saradnje i organizacije Sajma.
Organizator Sajma “Dobojekspo” i Sajma ženskog preduzetništva, koji su održani na više od 3 500 metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog prostora Sportske dvorane Srednjoškolskog centra u Doboju, je Privredna komora Republike Srpske – Područna privredna komora Doboj, a saorganizator opština Doboj.

Sajam je trajao od 19. do 22. oktobra. (SRNA)