Direktor RARS prisustvovao Danima bilećkih proizvoda i stvaralaštva

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić sa saradnicima, posjetio je proteklog vikenda manifestaciju “Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“ koju je organizovala Opština Bileća, a na kojoj su svoje proizvode predstavila 72 izlagača iz BiH i Crne Gore.
Manifestacija, koju je posjetilo oko 5000 osoba iz svih država regiona, organizovana je prvi put sa namjerom da promoviše domaće firme i proizvode iz oblasti poljoprivrede, tekstila, kože, kamena i građevine, metala, turizma, ugostiteljstva, zanata i kućne radinosti, ali i da poveže mala i srednja preduzeća i preduzetnike sa potencijalnim poslovnim partnerima i kupcima.
Direktor Agencije upoznao se sa ponudom izlagača, njihovim trenutnim aktivnostima i  njihovim razvojnim planovima. Predstavnici Agencije učestvovali su i u radu okruglog stola koji je održan u okviru manifestacije, a na kojem su razmatrane mogućnosti  za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja. Okruglom stolu su prisustvovali i bilećki privrednici, predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Zavoda za zapošljavanje RS, Poreske uprave RS i USAID.
Predstavnik Agencije prezentovao je dosadašnje aktivosti naše institucije u opštini Bileća i planove u narednom periodu. Posebno je naglašena dogovorena saradnja sa Opštinom Bileća u realizaciji projekta “Sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Bih“, a na prijedlog Agencije pokrenuta je i inicijativa za formiranje Privrednog savjeta opštine Bileća u što skorijem roku, što su podržali lokalni privrednici.
Zajednički zaključak učesnika okruglog stola je da je potrebno raditi na daljem jačanju saradnje  između predstavnika privrede, lokalne zajednice, međunarodnih donatora i Vlade na razvoju malih i srednjih preduzeća, sa Agencijom kao posrednikom u tom procesu. Dogovorene su i konkretne aktivnosi na realizaciji navedenih zadataka u narednom periodu.
Manifestaciji je prisustvovao i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović.