Niče nova industrijsko-poslovna zona u Derventi

Nova ulaganja u derventsku privredu, zapošlјavanje radnika i dolazak novih investitora na područje opštine, nije prekinula ni trenutna situacija izazvana pandemijom korona virusa, kažu za eKapiju iz Opštine Derventa.

Na inicijativu derventskog privrednika Milanka Baleševića, vlasnika firme MB Motors, krenula je izgradnja nove industrijsko-poslovne zone u koju će investirati i domaći i strani investitori.

Zona se prostire na površini od 24.000 m2, u nju će biti uloženo oko 20 mil KM, a biće zaposleno oko 200 radnika.

MB Motors gradi sportsko-rekreativni centar površine 1.600 m2 sa salom za futsal, teretanom i dijelom ugostitelјskog objekta koji će zapošlјavati 15 radnika.

Trgovinski lanac Robot gradi objekat od 4.500 m2 i zapošlјava 65 radnika. Takođe, svoj objekat gradi i Vokel koji se bavi prodajom sanitarija, keramike i vodoinstalacija. Objekat je veličine 4.000 metara kvadratnih i zaposlenje će dobiti oko 40 radnika.

– Jedan dio zemlјišta u ovoj zoni kupio je i domaći investitor iz Osinje, koji je trenutno u proceduri registracije firme koja bi trebalo da se bavi proizvodnjom roletni i dijelova i opreme za PVC stolariju, a jedan dio zemlјišta je kupio i italijanski investitor koji planira da pokrene proizvodnju dijelova za šahtove – kažu iz Opštine Derventa.

Ostaje jedan dio za stambenu zonu gdje je planirana rekonstrukcija postojećeg objekta u stambeni objekat sa oko dvadeset stanova, te ostavlјen dio zemlјišta za izgradnju nove stambene zgrade u kojoj bi se takođe gradilo dvadeset stanova.

– U ovoj zoni trenutno se gradi ulica pored nekadašnjeg preduzeća Rad koja će povezati ulice 1. maja i Želјezničku, a gradi se zajedničkim novcem pomenutih privrednika i opštine. Izvođač radova je derventsko preduzeće Geokop. Privrednici su obezbijedili 100.000 KM za izgradnju podzemnih instalacija, kanalizacije i odvod fekalnih i oborinskih voda. To je potvrdio i Milijan Stojčić iz derventskog komunalnog preduzeća koji provodi nadzor nad radovima u oblasti vodovoda i kanalizacije.

– U toku je izgradnja kanalizacije u dužini od 280 metara i oborinske kanalizacije na 340 metara koja se završava sa separatorom ulјa i masti kroz pomenutu ulicu, a koji se dalјe nastavlјa kroz Želјezničku ulicu prema budućem prečistaču kod nove Mehanike – rekao je Stojčić.

Iz opštinskog budžeta za izgradnju ulice je izdvojeno 142.000 KM i biće utrošeno na asfaltiranje, izgradnju trotoara i rasvjete. Načelnik Dervente Milorad Simić je izgradnje ulice pored Rada okarakterisao kao odličan primjer zajedničkog angažmana privrednika i lokalne uprave odnosno uspješan vid javno–privatnog partnerstva. Završetak radova planiran je u narednih 45 dana.

Još dvije nove investicije u metalopreradi

Nјemački investitori Tomas i Veronika Drittenpreis, vlasnici kompanije Tehpro CNC, uspješno posluju u Derventi od 2008. godine. Kompanija ima dva proizvodna pogona, u Osinji i Derventi, gdje se na CNC mašinama proizvode dijelovi za automatizovanu proizvodnju automobila.

Sa cilјem proširenja proizvodnih kapaciteta u okviru industrijske zone kuplјeno je zemlјište površine 61.287 metara kvadratnih, na kojem je planirana izgradnja proizvodnih hala površine oko 17.000 metara kvadratnih. Firma trenutno zapošlјava 170 radnika i planira prijem novih u skladu sa proširenjem kapaciteta.

U servisno–komunalnoj zoni, koja se na neki način prepliće sa novom zonom u nastajanju, vlasnik firme Metal pro Dalibor Dobrić gradiće poslovne objekte za trgovinsko-uslužnu djelatnost i proizvodni pogon u sektoru obrade metala. Gradnja poslovnog objekta će teći u dvije faze. U prvoj fazi gradiće se objekat veličine 1.000 metara kvadratnih i njegov završetak je planiran u toku iduće godine dok će preostalih 700 metara kvadratnih poslovnog prostora biti rađeno po završetku prve faze. Planirano je zaposlenje 12 radnika.

Izvor: ba.ekapija.com