CIDEA i Klaster Drvo Banja Luka u zajedničkom projektu

Gradska razvojna agencija (CIDEA) je zajedno sa Klasterom “Drvo” Banja Luka krenula u realizaciju projekta “Centar za dizajn i tehničku podršku” za potrebe članova klastera na široj regiji grada Banje Luke. Realizacijom ovog projekta unaprijediće se rad  Drvo Klastera, podići  konkurentnost na domaćem tržištu i proširiti broj članova Klastera Drvo Banja Luka.

Projektom je predviđeno da se opremi poslovni prostor u kome će biti smješten Centar za dizajn a ujedno će to biti i salon za izlaganje proizvoda Klastera “Drvo”. Izvršiće se nabavka softvera CORPUS na kome će se obučiti deset mladih arhitekata koji će nakon obuke biti angažovani u ovom Centru kao savjetodavna pomoć i podrška stolarima i proizvođačima namještaja.

U sklopu svojih početnih aktivnosti na ovom projektu a koje su planirane za mjesec oktobar, u prostorijama Gradske razvojne agencije Klaster “DRVO” Banja Luka je počeo sa prezentacijom i obukama deset mladih dizajnera i arhitekata u programu za dizajniranje i projektovanje namještaja pod nazivom CORPUS.Obuku će provesti konsultanti iz INTRFOB-a koji su ujedno i generalni zastupnici ovog softvera.
Program je moderan i praktičan softver koji daje kompletnost dizajniranja namještaja u 3D prema zahtjevima kupaca, sa mogućnošću projektovanja svih vrsta pločastog namještaja ( kuhinje, ormari, plakari, plakari sa kliznim vratima, komode, stolovi, kreveti i sl.) kao i uređenja kompletnog enterijera sa svim pratećim elementima, detaljima i dodacima koje ovaj program pruža.

Polaznici će biti edukovani i o materijalima i okovima koji se koriste u namještaju, a predviđene su i praktične posjete određenim preduzećima članicama klastera “DRVO” Banja Luka. (ekapija.ba)