Budžet stabilan, mjere ublažavaju posljedice krize

Budžet Reublike Srpske je stabilan a sve obaveze prema budžetskim korisnicima, uključujući redovnu isplatu plata i penzija, se izvršavaju na vrijeme. Zahvaljujući mjerama koje su preduzete pravovremeno, prethodno planiranom budžetskom suficitu i budžetskim rezervama, te formiranjem posebnog računa Fonda solidarnosti ali i pregovorima sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući i značajnu pomoć vlasti Republike Srbije i Republike Kine, budžet Republike Srpske će i dalje zadržati stabilnost. 
U vrhu prioriteta je zaštita zdravlja stanovništva kao i podrška privredi zbog čega je u martu obezbjeđena hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u Republici Srpskoj. Svi podsticaji iz 2019. godine za poljoprivredne proizvođače su izmireni, a  redovno se izmiruju i podsticaji iz 2020. godine. Planirane su i nove mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima sa ciljem omasovljenja proizvodnje, uključujući i dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena u visini od 50% njegove cijene.
Od pojave korona virusa i proglašavanja vanredne situacije u Republici Srpskoj, Ministarstvo finansija aktivno radi na sveobuhvatnim mjerama u okviru svoje nadležnosti koje bi privredi i građanima trebalo da omoguće da, sa što blažim posljedicama, prevaziđu poteškoće u vezi sa padom prihoda u narednom periodu.
Mjere u oblasti poreza obuhvataju odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30.06.2020., koje će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine. Prolongiran je rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava do 30.04.2020. godine kako bi se, imajući u vidu vanrednu situaciju, poreskim obveznicima olakšalo izvršenje obaveza. 
Na internet stranici Poreske uprave sva pravna lica i preduzetnici mogu preuzeti formu pisane izjave za odgođeno plaćanje poreskih obaveza, koju je potrebno poslati na elektronsku adresu: odgodaplacanja@poreskaupravars.org
Jedna od pedloženih mjera je i smanjenje  paušalnog plaćanja poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih, za 60% .
Značajnu ulogu u narednom periodu imaće bankarski sektor koji je dobro kapitalizovan i odlučan da pruži olakšice građanima i privredi, ali i Investiciono razvojna banka koja je već preduzela određene korake uvodeći moratorijum na otplatu kredita.
Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske su opredijeljeni da obezbijede stabilno i pouzdano funkcionisanje budžeta Republike Srpske u narednom periodu, te da pomognu privredi i stanovništvu zbog čega se radi na uvođenju novih mjera za sanaciju štetnih posljedicama korona virusa na privredu Republike Srpske.
U ovim teškim vremenima posebnu zahvalnost iskazujemo vlastima Republike Srbije koje su i prethodnih godina, ali i u ovim teškim vremenima i uslovima globalne prijetnje po ekonomiju i stanovništvo, iskazale nesebičnu podršku prema Republici Srpskoj.