Brojne mogućnosti podrške IT kompanijama kroz Evropsku mrežu preduzetništva

Kako internacionalizovati poslovanje i koje poslovne prilike domaća preduzeća mogu iskoristiti u okviru Evropske mreže preduzetništva, bila je tema radionice koju je danas u Banjoj Luci organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća za kompanije iz IT sektora.
Direktor Agencije Marinko Đukić rekao je da je osnovni smisao radionice da se pomogne domoćim kompanijama u IT sektoru da pojačaju svoju internacionalizaciju poslovanja i da putem mehanizama Evropske mreže preduzetništva dođu na evropsko i svjetsko tržište.
Predstavnicima dvadesetak firmi iz ove oblasti detaljnije su pojašnjeni svi dostupni mehanizmi u okviru Mreže koji  im mogu pomoći u pronalaženju poslovnih partnera u inostranstvu, omogućiti učešće u projektima u okviru Mreže, olakšati pristup finansijama, transferu tehnologije, zaštiti intelektualne svojine isl.
Radionici je prisustvovao i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević koji je naglasio da će ministarstvo u kontinuitetu podržavati razvoj konzorcijuma “Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske” kako bi se uticalo na povećanje konkurentnosti privrede.
On je rekao da resorno ministarstvo u saradnji sa Agencijom nastoji da privrednicima Srpske pomogne da se povežu sa EU fondovima i kompanijama iz EU. 
“IT sektor je jako bitna i aktuelna grana i u Republici Srpskoj i cijeloj EU, budući da su stručnjaci iz ovog sektora deficitarni i da je za njima veća potražnja nego za nekim drugim djelatnostima”, istakao je Petričević. 
Predstavnica kompanije “Satwork” iz Banjaluke Draženka Palić rekla je da su ovakve radionice korisne i istakla da je potrebna institucionalna podrška kako bi se domaće kompanije pojavile na međunarodnom tržištu. 
“Kao kompanija, uspjeli smo sopstvenim snagama da se pozicioniramo na regionalnom tržištu. Dosta uspješno radimo na tome, a očekujemo da se podrškom institucija i nekim međunarodnim projektima pozicioniramo i na međunarodno tržište”, kaže Palićeva. 
Ona je dodala da je ova kompanija u saradnji sa Agencijom učestvovala u nekoliko projekata koji su unaprijedili njihovo poslovanje.
Koristi od Evropske mreže preduzetništva imala je i banjolučka kompanija «JS Guru“ koja je zahvaljujući ulasku u jedinstvenu bazu poslovne saradnje u okviru Mreže, postala vidljiva potencijalnim partnerima i klijentima širom svijeta.
Vlasnik Vladimir Sukara kaže da su na ovaj način dobili priliku da direktno komuniciraju sa potencijalnim partnerima, ali i dobili na kredibilitetu što je veoma važno prilikom prvog susreta.
U rad radionice video pozivom uključila se i Hana Kim iz Evropske akademije za upravljanje inovacijama koja je prisutne upoznala sa mogućnostima razvoja poslovnog modela kroz inovacije.