Brojne mogućnosti korištenja investicionih potencijala u Hercegovini

Predstavnici Razvojne agencije Republike Srpske posjetili su prošle sedmice opštine Gacko, Bileća, Nevesinje i Ljubinje gdje su predstavici ovih lokalnih zajednica savjetovani o razvoju preduzetničke infrastrukture i mogućnostima promocije investicionih potencijala.

Opština Nevesinje raspolaže sa opremljenom poslovnom zonom „Kilavci“, te braunfild lokacijom „Kasarna“ i spremna je da uz podršku Razvojne agencije Republike Srpske radi na promociji svoje investicione ponude. Trenutno su ovoj opštini u izgradnji dvije elektrane, jedna fotonaponska i druga vjetroelektrana što otvara mogućnosti pouzdanog snabdijevanja električnom energijom u toj opštini.

Opština Gacko značajan potencijal vidi u oblasti poljoprivrede i stočarstva i brendiranju prepoznatljivih lokalnih proizvoda. Opština je spremna da razgovara o davanju pod koncesiju 44 hektara zemljišta u ovu svrhu a sa predstavnicima Razvojne agencije Republike Srpske razgovarano je o mogućnostima povezivanja sa potencijalnim investitorima. Razmišlja se i o uređenju poslovnih zona, kao i stavljanju u funkciju nekoliko braunfild lokacija za razvoj turističke ponude. Značajan potencijal postoji i u korišćenju nusproizvoda Termoelektrane koji bi se koristili u proizvodnji građevinskog materijala.

S obzirom na to da opština Bileća ima popunjene postojeće poslovne zone, a postoji interes domaćih i stranih investitora, opštinska uprava je savjetovana o procesu mapiranja lokacija za nove poslovne zone i ponuđena je dugoročna podrška u realizaciji mapiranja.

Opštinska uprava Ljubinje savjetovana je o mogućnostima iskorišćenja postojeće braunfild lokacije „Soko“ i zjedničkog rada na promociji iste. Opština je izrazila spremnost za određenom vrstom podsticaja potencijalnim budućim investitorima, a postoji i mogućnost dodatne podrške daljem razvoju postojećih preduzeća koja se bave prodajom prerađevina od poljoprivrednih proizvoda i ljekobilja kroz širenje mreže prodaje.