Boljom turističkom ponudom do lokalnog razvoja

U manastiru Liplje u Tesliću danas se održava konferencija o temi „Lokalni razvoj opština kroz poboljšanje turističke ponude bazirane na aktivnom uključivanju kulturno-istorijskog i religioznog nasljeđa“ koju su organizovali  Kulturni centar Teslić i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u okviru zajedničkog projekta. U radu konferencije učestvuju predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS, akademske zajednice, turistički radnici iz Teslića i susjednih opština, kao i predstavnici vjerskih ustanova. 


Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić naglašavajući da su vjerski turizam i kulturno nasljeđe ono što treba da se izučava u našem obrazovnom sistemu.
„Mi smo našom Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2021. predvidjeli da ugradimo jedan poseban moralni aspekt u naš obrazovni sistem, prvo mijenjajući koncept u osnovnom obrazovanju, zatim kroz srednje obrazovanje, prvenstveno kroz izučavanje vjeronauke, a onda i kroz jedan poseban program kojim radimo na izradi standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u srednjem stručnom obrazovanju.  Želimo mladog čovjeka koji je spreman za tržište rada i nastavak  školovanja na najkompetentniji mogući način“, rekla je Kocić Ćućić.
Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih Marinko Đukić istakao je da treba raditi na unapređenju turističke ponude, jer razvoj turizma doprinosi daljem razvoju lokalne zajednice.
„Svi sanjamo da odemo na Sejšele, Kubu, ali mislim da prije toga treba da obiđemo sve ono što nudi RS i BiH. Treba da bogatimo turističke sadržaje kako bi privukli i što veći broj posjetilaca, a to će onda podstaći domaće stanovništvo za pokretanje malih biznisa, razvoj zanatskih usluga i proizvodnje domaće zdrave hrane. Krajnji cilj je otvaranje novih radnih mjesta i razvoj ruralnog preduzetništva“, rekao je Đukić.
Direktorica Kulturnog centra Teslić Željka Draganić Vuković rekla je da je u okviru projekta već organizovana likovna kolonija koja treba da postane tradicionalna, te da se u nedjelju, 30. septembra, zajedno sa crkvom u Pribinićima organizuje kulturno veče koje takođe treba da postane stalna manifestacija i kulturna atrakcija.
„U planu je i izrada sajta sa kompletnom turističkom ponudom opštine Teslić, uključujući i smještajne kapacitete, stanove i apartmane“, naglasila je Draganić Vuković.
Iguman manastira Liplje Teofan izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je manastir domaćin konferencije.
„Liplje je jedan dragulj kulture i duhovnosti. Danas je veoma poznat i posjećen i mnogi ljudi dolaze sa raznih kontinenata. Ovdje imamo mnogo dešavanja. Ovo je danas značajan događaj, jer smo objedinili i kulturu i duhovnost i turizam“, istakao je iguman Teofan.