Beograd: “Neoplanta” želi otvoriti pogon u Bijelјini

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je proizvođač suhomesnatih proizvoda “Neoplanta” iz Srbije zainteresovana je za ulaganje na području Bijelјine, zbog gasa, i da su njeni predstavnici već obišli neke lokacije, te se očekuje donošenje konkretne odluke.

– Već danas su se opredijelili da grade svoj kapacitet u Republici Srpskoj, ali treba još da odluče koji kapacitet, količina i broj radnika. Tako da vrlo skoro možemo očekivati proizvodnju suhomesnatih proizvoda iz tih kapaciteta u Republici Srpskoj – naveo je Višković.

Premijer Srpske je naveo da je u srijedu, 22. septembra, imao odvojene sastanke sa predstavnicima potencijalnih investitora “Neoplantom” iz Novog Sada, Naftnom industrijom Srbije, kompanijom Zepter, hotelima Helveti iz Ciriha, Energoprojektom, Ekonomik grupom i američkom korporacijom Pontilux, koja želi da investira baš u Srpsku.

Višković je rekao da NIS želi da širi prodajne i maloprodajne kapacitete u Republici Srpskoj, te da su u pregovorima sa Optima grupom da u narednom periodu rade zajedno tržište BiH.

On je dodao da Vlada Republike Srpske ima akcije u Krajina petrolu i da je moguće da se razgovara o eventualnoj prodaji tih akcija države, što će u NIS-u razmotriti.

Kada je riječ o Zepteru Višković je naveo da su oni u fazi izgradnje hotela u Banjaluci, a već imaju jedan u Kozarskoj Dubici, te da je razgovarano o gradnji kapaciteta u Banji Gračanica, a raspitivali su se i za aerodrom Trebinje, jer tu žele da grade neke svoje kapacitete.

On je rekao da su vlasnici hotela Helveti iz Ciriha lјudi iz Lopara i da već imaju svoje kapacitete na tom prostoru, ali da lјudi iz dijaspore koje oni zastupaju žele da sa Republikom Srpskom naprave još bolјe konekcije i još veće investicije.

– Dijaspora traži da ima jednu adresu u našim institucijama da ne bi “šetali” od institucije do institucije. Mi to razumijemo i u narednom periodu ću sa saradnicima iz kabineta čak kreirati i zakonsko rješenje da se u kabinetu ili u Vladi napravi jedna kontakt tačka za saradnju sa dijasporom – istakao je Višković i dodao da dijaspora, prije svega, želi da ulaže u svoja mjesta porijekla.

Kada je riječ o Energoprojektu poznatoj prijeratnoj kompaniji koja se bavi projektovanjem niskogradnjom i visokogradnjom, Višković je naveo da je ta firma zainteresovana da se pojavi i kao izvođač radova na zajedničkim projektima Srpske i Srbije na Gornjoj Drini, Buk Bijela, Foča i Paunci.

– Pitali su da li bi mogli biti i izvođači na samoj brani. Republika Srpska nema ništa protiv da u fer tržišnoj utakmici Energoprojekt dobije taj posao. Rekao sam im da treba da obave razgovor i u Srbiji, što će i uraditi – dodao je Višković.

On je napomenuo da je Ekonomik grupa iz Beograda juče, 22. septembra, potpisala Memorandum sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem, budući da žele da izgrade novi proizvodni kapacitet u slobodnoj zoni u Bratuncu, kod mosta Bratolјub.

Višković je podsjetio da ova kompanija ima već pogone u Srebrenici i da zapošlјava 80 lјudi, a da bi ovaj novi kapacitet zaposlio dodatnih 80 lјudi.

– Oni su zahvalni Vladi Republike Srpske za dosadašnju pažnju. Očekujem da će ovo preduzeće vrlo brzo krenuti u tu aktivnosti izgradnje novog kapaciteta – dodao je Višković.

Kada je riječ o američkoj korporaciji za proizvodnju osvjetlјenja Pontilux, ona je, kaže Višković, zainteresovana da gradi novu fabriku i to baš u Republici Srpskoj, koja ima dobre veze sa ruskim tržištem, tako da svoje proizvode mogu da plasiraju i na rusko i na evropsko tržište.

Kako je pojasnio, radi se o proizvodnji rasvjete za velike kapacitete, kao što su rudnici, fabrike, osvjetlјenja gradova, a sad je “hit” osvjetlјenje na bazi uštede električne energije.

Izvor: ba.ekapija.com