Banja Luka: Kraće vrijeme za registraciju poslovnih subjekata

Juče je promovisan integrisani elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika u Republici Srpskoj. Sistem je jednostavan za korišćenje, ne zahtjeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem linka http://eregistracija.vladars.net.

Projekat e-Registracija u Republici Srpskoj je rezultat dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Projekat ima za cilj da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Pored elektronskog potpisa i visokih bezbjednosnih standarda, Integrisani sistem e-Registracija promoviše model evropske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojima već raspolaže, što obezbjeđuje veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način preduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja taksi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje. Dodatno, registracijom putem portala e-Registracija preduzetnici će ostvariti i 50% popusta na administrativne takse, a sva plaćanja se vrše putem samo jedne uplate tj. sve dosadašnje takse su konsolidovane kroz jedinstvenu uplatnicu. Portal e-Registracija je danas pušten u funkciju, on radi, ali trebaće još neko vrijeme da građani, poslovni subjekti i organi uprave počnu koristiti elektronski potpis, što je preduslov da bi sistem bio u masovnoj upotrebi, te neko vrijeme da se svi u sistemu u potpunosti obuče za njegovu primjenu. To je proces, ali infrastruktura je tu i radi. U sistem je uključeno 76 institucija sa republičkog i lokalnog nivoa vlasti u Republici Srpskoj, a taj broj govori upravo o nivou kompleksnosti ove reforme“, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Uvođenjem integrisanog sistema e-Registracija, uz podršku Projekta LIFE, Republika Srpska je izmijenila 5 zakonskih rješenja i niz podzakonskih akata. Da bi ova reforma bila provedena, privredni sudovi su prethodno morali digitalizovati više od 12 miliona svojih akata koji sada predstavljaju dio ovog integrisanog sistema, te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka.

„U proteklih 5 godina IFC je u okviru ovog Projekta investirao svoja znanja, tehnologiju i zajedno sa partnerima u Vladi Republike Srpske strukturisano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i privrednike. Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti. Digitizovani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji, te smanjuju prostor za greške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno osigurati inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga. Firme i preduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi se datim okolnostima, a upravo ovakvom digitalizacijom javnih usluga se osigurava podrška i ubrzava ovaj proces transformacije. Hvala Vladi Republike Srpske i Britanskoj ambasadi na podršci projektu i uspješnoj saradnji tokom implementacije“, rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

“Podrazumijeva se da je budućnost digitalna, a u mnogim zemljama ona je već stvarnost. Današnje puštanje u rad elektronskog sistema za registraciju poslovnih subjekata predstavlja važan korak i veliko zajedničko postignuće. Ovim sistemom integrisani su različiti koraci u svim resorima uprave u jedan racionalizovan postupak. Rezultat toga jesu značajno smanjeno potrebno vrijeme i koštanje registracije poslovnog subjekta. I mi i naši partneri to jako pozdravljamo, ali ono što je još važnije jeste da to jako pozdravljaju svi oni koji žive u RS-u i kojima će pomoći bolji i povoljniji poslovni ambijent.” rekao je ovim povodom Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Izvor: INVEST SRPSKA