Akceleratori olakšavaju pristup finansijama

Osnovni problem sa kojim se susreću inovativna mala i srednja preduzeća i početnici u biznisu u Republici Srpskoj jeste nedostatak finansija za ovakve poslovne poduhvate, posebno u početnoj fazi poslovanja, a istovremeno ne postoje finansijske institucije poput fondova rizičnog kapitala koje mogu da obezbijede takva sredstva. Rješenju tog problema, kažu u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS), treba da doprinese i realizacija projekta ACCELERATOR – „Razvoj akceleratora za obezbjeđenje boljeg pristupa finansiranju za inovativna MSP“ koji sufinansira Evropska unija u okviru Dunavskog transnacionalnog programa, a u kojem učestvuje 9 zemalja Dunavskog regiona.  Projekat je vrijedan oko 1,9 miliona evra i provodiće se 2,5 godine, do juna 2019.
– Projekat ima za cilj upravo da riješi problem koji je tipičan za cijelu Dunavsku regiju odnosno da olakša pristup sredstvima za finansiranje inovacija razvijanjem usluga akceleracije. Akceleratori predstavljaju novi oblik preduzetničke infrastrukture koji ima određene sličnosti i razlike sa poslovnim inkubatorima. Isključivo su usmjereni na pružanje podrške i pomoći početnicima u biznisu, posebno u sektoru IKT. Nude intenzivne programe mentorstva u vidu podrške razvoju proizvoda i poslovanja i pružaju usluge umrežavanja, povezivanja s investitorima, kao i druge oblike tehničke podrške – kaže predstavnica RARS i projekt menadžer Marica Berić.
Učešće u projektu omogućiće da se identifikuju potrebe početnika u biznisu i MSP, analiziraju postojeći i upoznaju različiti modeli finansiranja rizičnim kapitalom u Dunavskoj regiji, testira akceleracijski program i predlože mjere za razvoj tržišta rizičnog kapitala u Republici Srpskoj. S druge strane, Agencija će dobiti znanje od partnera koji imaju više iskustva u razvoju akceleracijskih programa, što će za rezultat imati uvođenje provjerenog akceleracijskog programa u Republici Srpskoj.
U tom kontekstu danas je u Banjoj Luci u organizaciji RARS i uz podršku Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske održan i okrugli sto na kojem su predstavnici institucija razgovarali o dosadašnjim iskustvima u finansiranju inovativnih preduzetničkih poduhvata, kao i preprekama u provođenju programa podrške.
Pomoćnica ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je da je uočen nedostatak između onoga što se uradi kada se razvije neka inovacija i toga da se ta inovacija nađe na tržištu.
– Važno je da se uspostave fondovi rizičnog kapitala – poručila je Vojvodićeva i napomenula da resorno ministarstvo ima određene vidova podrške inovacijama. Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da je ovaj centar do sada uspješno podržao uspostavljanje i razvoj oko 35 preduzeća, ali da je evidentno da nedostaje kapital koji bi se investirao u početne poslovne aktivnosti.
– Uspostavljanje akceleratora može biti dodatak postojećoj mreži poslovnih inkubatora, odnosno da dobiju novi dio sredstava kojima bi dugoročno i stalno bilo obezbijeđeno finansiranje poslovnih ideja – rekao je Gverić.