Akcelerator važna podrška početnicima u poslu

Bračni par iz Istočnog Sarajeva, Dragana i Nemanja Macan već deceniju se uspješno bave pčelarstvom, proizvodnjom meda i sirupa od meda borovih iglica. Proizvodnju su od nedavno obogatili proizvodima propolisa i polena, a prošle godine otvorili su i svoju prvu api inhalacionu komoru u Istočnom Sarajevu, na izletištu Tvrdimići. Dragana kaže da se u taj poslovni poduhvat vjerovatno ne bi ni upustili da nije bilo podrške Akcelerator programa Razvojne agencije Republike Srpske.

“Iz medija sam saznala da će Razvojna agencija Republike Srpske organizovati Akcelerator program u Istočnom Sarajevu, a neposredno prije toga počela sam intenzivno razmišlјati o mogućnostima za otvaranje api inhalacione komore. Moja ideja je ušla u program i dobila treću nagradu. Nadala sam se i bolјem plasmanu ali, bez obzira na to, Akcelerator program mi je puno pomogao. I zaposleni u Agenciji i svi predavači su se veoma potrudili i svim učesnicima pružili maksimalnu podršku, čak i nakon završetka programa”, ističe Dragana.

Dodaje da su ovakvi programi izuzetno važna podrška, te da treba da imaju i veći budžet jer je mladim preduzetnicima, koji imaju odlične ideje i volјu za rad, najveći problem upravo početni kapital. Ništa manje važna nisu ni preduzetnička znanja i vještine koja se, takođe, uče kroz program.

Da je često potrebno samo malo “pogurati” realizaciju poslovne ideje najbolјe ilustruje upravo ovaj primjer jer je Dragana vrlo brzo nakon otvaranja jedne, otvorila i drugu api inhalacionu komoru na Jahorini. Planova za dalјe širenje itekako ima.

“Moj je cilј uspostavlјanje jednog centra koji će pružati veliki broj benefita za zdravlјe lјudi. Pored pčelinjih proizvoda koje imamo i inhalacija, planirala sam ponuditi još jedan vid api terapije – “san na košnicama”. To je tretman u kojem korisnik odmara na košnicama u adekvatno pripremlјenom prostoru što izuzetno pozitivno utiče na cijeli lјudski organizam, djeluje umirujuće, relaksira, čak pomaže pri postoperativnim oporavcima. Ponuda bi mogla da se proširi i čajevima od lјekovitog bilјa kojim obiluju planine u okolini Sarajeva a to znači da bi se stvorile mogućnosti da i jedan broj berača može ostvariti prihod. Ali za realizaciju ovakovog plana potrebna je šira podrška, od lokalnog pa do državnog nivoa”, kaže Dragana dodajući da bi država trebala više ulagati u ovakve projekte jer su pčele ogromno bogatstvo i blagodet za lјudsko zdravlјe.

“Još jedan od problema jeste marketing i oglašavanje koje jako puno košta a u današnje vrijeme je neophodno za uspjeh bilo kojeg biznisa”, ističe Dragana.

Iako je biti preduzetnik danas teško, kada čovjek vjeruje u svoju ideju, kada ima cilј, treba na sve načine težiti ka ostvarenju tog cilјa.

“I boriti se sa vjetrenjačama na sve moguće i nemoguće načine. Sa upornošću i oni nemogući cilјevi postanu mogući”, zaklјučuje Dragana.

Inhalacija vazduhom iz pčelinjih košnica

Ovakva vrsta inhalacije pomaže u liječenju velikog broja zdravstvenih problema kao što su poteškoće s bronhitisom, astmom, alergijama, hroničnim bolestima pluća, oslablјenim imuno-sistemom, infekcijama respiratornog trakta, hroničnim glavobolјama, problemi sa sinusima, migrenama, stresom…

Inhalacija vazduhom iz košnica preporučuje se i zdravim osobama, preventivno i za jačanje imuniteta. Posebno se preporučuje sportistima zbog povećanja plućnog volumena i relaksacije organizma. Inhalirati se mogu osobe svih starosnih dobi, a pobolјšanje zdravstvenog stanja posebno je vidlјivo kod djece koja imaju bilo koji respiratorni problem.

Tretman inhaliranja se provodi tako što korisnik sjedi u brvnari i putem inhalatora direktno udiše vazduh iz košnice. Ovim načinom inhaliranja u organizam se unose svi pčelinji proizvodi: med, polen, propolis koji se smatra najjačim antibakterijskim sredstvom u prirodi, vosak, pčelinji otrov, matična mliječ koja se čak naziva i eliksirom mladosti. Inhalatori kojima se provodi tretman su namjenski, tako da je sistem obezbijeđen sa nekoliko filtera i pčele ne mogu nikako ugroziti korisnika. U api-inhalacionoj komori postavlјene su tri košnice s isto toliko inhalatora što znači da se istovremeno mogu inhalirati tri osobe.