Akcelerator program pomaže kod razrade poslovne ideje

Akcelerator program podržao je i razvoj poslovne ideje SZR „Grujičić enterijeri“ sa Pala.

„Klјučna stvar koju smo naučili tokom ovog programa je kako razraditi našu poslovnu ideju i na šta sve obratiti pažnju prilikom njene razrade, jer svaki njen segment mora biti posebno planiran i osmišlјen. Takođe smo naučili i kako je na najbolјi način prezentovati. Ovakvi programi su izuzetno značajni za preduzetnike, naročito ako se  tek otpočinje biznis“, kaže Zoran Grujičić, vlasnik radnje koja se bavi projektovanjem, izradom, transportom i montažom namještaja po mjeri od pločastih materijala.

Odluku o osnivanju samostalne zanatske radnje donio je prije nešto više od tri godine, nakon četrnaestogodišnjeg iskustva u proizvodnji pločastog namještaja u drugim firmama.

„Radionicu sam pokrenuo vlastitim sredstvima. Preduzetnička djelatnost se obavlјa u krugu porodice gdje sam ja, kao nosilac registrovane djelatnosti, stolar i obavlјam sve proizvodne funkcije ovog subjekta. Supruga je zadužena za marketing i promociju proizvoda“, ističe Grujičić.

Kupci SZR “Grujičić enterijeri” su uglavnom fizička lica, ali i pravni subjekti sa područja grada Istočnog Sarajeva i Sarajeva, kojima se nudi i usluga kompletnog opremanja enterijera. Zahvalјujući kvalitetu broj kupaca se neprestano povećava, a najviše ih dolazi po preporuci.

„Konkurencija je velika kako u našoj opštini Pale, gdje je registrovana naša preduzetnička djelatnost, tako i šire i upravo nas to tjera da svakim danom budemo sve bolјi i zauzmemo svoje mjesto na tržištu. Naši konkurenti u ovom segmentu pružaju iste ili slične usluge, ili rade „na crno“ što odbija potencijalne kupce, a veliki proizvođači nam i nisu konkurencija jer nisu zainteresovani za narudžbe malog obima“, kaže Grujičić.

Dodaje da planira i proširenje radionice i zapošlјavanje bar jednog radnika, bez obzira na okolnosti u kojima se trenutno posluje kao što je rast cijena materijala, spora naplata potraživanja, jačanje konkurencije isl.

„Da bi posao napredovao mora da se predano radi ali i preuzme određeni rizik, bude inovativan, da se jasno postave cilјevi i bude odgovoran. Mora da postoji lјubav prema poslu kojim se bavimo. Velika su tu odricanja, ali ako postoji želјa sve može da se postigne“, uvjeren je Grujičić.