Akcelerator pokazao održivost

Razvojna agencija Republike Srpske predstavila je na juče održanoj konferenciji “Transnacionalna saradnja u Bosni i Hercegovini pod lupom” u Sarajevu rezultate projekta Akcelerator čiji je cilј bio podrška inovativnim početnicima u poslu u dunavskoj regiji. Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije kroz Interreg Dunavski transnacionalni program, iz sredstava ERDF i IPA fondova, a u njemu je učestvovalo 15 partnera iz  9 zemalјa. Realizovan je u periodu od januara 2017. do jula 2019. godine.

Iskustva iz projekta Razvojna agencija Republike Srpske iskoristila je za kreiranje sopstvenog programa kontinuirane podrške inovativnim početnicima u poslu i do sada je realizovala ukupno 10 programa u kojima je učestvovalo više od 120 preduzetnika. Time je ovaj model podrške, razvijen u okviru međunarodnog projekta, pokazao održivost i potencijal za razvoj.

Na konferenciji su, inače, predstavlјeni rezultati tri programa transnacionalne saradnje (Interreg ADRION, Interreg MED, Interreg DANUBE) za period 2014-2020. kao i mogućnosti koje programi nude za finansijski period 2021-2027. U programskom periodu 2014-2020. u okviru programa transnacionalne saradnje finansirano je 119 projekata u Republici Srpskoj/BiH čija je ukupna vrijednost 13,75 miliona evra.

U novom finansijskom periodu 2021-2027. Republika Srpske/BiH nastavlјa učešće u tri programa transnacionalne saradnje (ADRION, Euro-MED, DUNAV). Prioriteti ovih programa su pametnija, zelenija, povezanija i socijalna Evropa i podrška upravlјanju regija koje pokrivaju.