Италијански „Bosancar“ планира производњу вагона у Приједору

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић и италијански инвеститор Ђузепе Франки потписали су јуче, 11. новембра, у Приједору уговор о купопродаји земљишта ради инвестиције која ће бити реализована у новој индустријској зони, Аеродром 4.

Ковачевић је изјавио да је Град преузео обавезу да у наредних шест мјесеци инвестира у инфраструктуру, да је ово прва инвестиција Bosancara и да се нада да ће их ускоро бити још.

– Ово је можда историјски дан. Овај уговор ће можда промијенити пословну слику Приједора. Посебно се захваљујем гостима из Италије што имају пословну политику која је наклоњена БиХ и Републици Српској. Надамо се да ће и остали страни инвеститори размишљати тако, доћи код нас, а не наше раднике водити у друге земље – реако је Ковачевић на прес конференцији након потписивања уговора.

Власник фирме Bosancar Ђузепе Франки рекао је да је прву инвестицију у БиХ направио 2004. године у Босанској Крупи гдје има погон површине 17.000 м2 и гдје је уложио више од 24 мил КМ.

Вршилац дужности директора Агенције за економски развој града Приједора ПРЕДА-ПД Александар Дрљача изјавио да се заједничким снагама може развити бизнис овог инвеститора до неслућених граница.

– План италијанског инвеститора је да запосли 300 радника у наредних четири-пет година, а просјек плата његовим радницима у Босанској Крупи је између 1.500 и 2.000 КМ. Заиста не сумњам да ће пред његовим вратима бити сутра велики број радника који желе да обезбиједе себи егзистенцију у Приједору – навео је Дрљача.

Фирма Bosancar бави се производњом кабина за поЉопривредне машине, камионе, индустријска возила, а у Приједору намјерава производити вагоне за возове.

Извор: ba.ekapija.com