CAMPUS – посебно мјесто за едукацију старијих у дигиталној области

Пројекат „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе“ – eDigiStars, суфинансиран из средстава ЕУ у оквиру Дунавског транснационалног програма, окупља партнере из 8 земаља који ће ојачати дигиталне вјештине код особа старијих од 50 година. Пројекат има за циљ развој одрживих екосистема који успјешно претвара старије раднике у дигиталне предузетнике, помажући им да стекну жељене вјештине, али и предузећима да остану конкурентна.

Пројекат обухвата 19 партнера у 8 подунавских земаља – Аустрији, Босни и Херцеговини/Републици Српској, Бугарској, Чешкој, Мађарској, Румунији, Словенији и Украјини.

eDigiStars се темељи на професионалној сарадњи развојних агенција, организација за стручно оспособљавање и обуку одраслих, завода за запошљавање, невладиних организација, локалних самоуправа, привредних комора, организација за привредни и економски развој и угрожених циљних група које раде заједно како би осигурали успјех.

Важан дио пројекта представља развој три алата који ће играти кључну улогу у процесу креирања нових прилика за самозапошљавање старијих у дигиталној области.

Први алат POWERYOU оснажиће старије особе за дигитално самозапошљавање, други CAMPUS ће прилагодити релевантне курсеве за старије њиховим специфичним потребама, док ће LABEL алат  сертификовати оне старијe особе које покажу очекивани ниво дигиталних вјештина. Током посебних састанака и радионица, који су се одржавали онлајн, због пандемије узроковане вирусом корона, пројектни партнери су дискутовали о развоју алата, користећи различите методе за интерактивни рад у групама.

Једна од дискусија водила се о развоју CAMPUS алата који је намијењен пружаоцима обука и курсева за преквалификацију. Алат ће их упутити како да ефикасно и ефективно прилагоде своје курсеве специфичним потребама циљне групе. CAMPUS ће се тестирати кроз један курс на свакој територији током трајања пројекта.

Пројектни партнери су током учешћа у неколико радионица дискутовали о специфичним аспектима и начину на који старији од 50 година обрађују информације, као и о ефикасним стратегијама обуке. Опадање перцепције, пажње, памћења и способности тумачења старијих – сва ова питања захтијевају специфичне иновативне приједлоге за преношење дигиталних вјештина старијим особама. Пројектни партнери су одлучили да организују CAMPUS алат кроз пет главних поглавља: статистика – стварно стање обука и курсева у различитим земљама, њихов садржај, главне теме којима се треба бавити, број сати и општи опис информација које се пружају приликом обука.

Развој алата почиње прегледом података у осам земаља учесница, као и њиховом анализом. Статистика и стварно стање обука, као и слободних радних мјеста у појединим земљама, преглед података по земљама, садржај курсева усмјерених на дигиталне вјештине код старијих људи, модули обуке и њихова комбинација детаљно су описани у алату.

Модули обуке су одабрани на основу истраживања у свим земљама, а циљ је да се учесници припреме за различите позиције за које су потребне дигиталне вјештине. Обрада информација код особа старијих од 50 година захтијева посебну пажњу и у складу с тим су постављена златна правила за прилагођавање обуке њиховим потребама.

CAMPUS такође дефинише: очекивања учесника како би исход обуке био позитиван и учесници задовољни, пружање наде и оптимизма, контролу анксиозности, изазивање погрешних схватања, коришћење метода одвлачења пажње (шале) гдје је то прикладно, истицање користи од обуке – давање практичних примјера; исказивање поштовања и омогућавање учесницима да изразе забринутост у вези са учењем, да буду саслушани; прикупљање информација о потребама и интересовањима учесника. Развијени алат такође укључује: процијењено трајање сваке студијске теме у часовима, опис појединачних модула и њиховог садржаја, као и основне финансијске, правне вјештине и практичне савјете.

Пројектни тим има један заједнички циљ, а то је подржати људе старије од 50 година да остану активни и осигурати да друштво Дунавске макрорегије има користи од њихове снаге и талента.

Развојна агенција Републике Српске је једини партнер у пројекту из Босне и Херцеговине. Предвиђено вријеме трајања пројекта је 30 мјесеци, провођење пројекта почело је 1. јула 2020 године.